INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

víz

mars

űrkutatás

tudomány

Új felfedezés a Mars vízvesztéséről

Új felfedezés a Mars vízvesztéséről

Infostart / MTI

Új hidrológiai ciklust fedeztek fel a Marson, a szezonális vízkörforgás jelentősen hozzájárul a vörös bolygó folyamatos vízveszteségéhez.

Számítógépes szimulációk szerint a vízpára legyőzi a Mars légkörének középső részén lévő hideg levegő képezte akadályt és feljut a magasabb légrétegekbe.

A göttingeni Max Planck Napkutató Intézet (MPS) közlése szerint az új ismeretek hozzájárulhatnak a Mars története során bekövetkezett nagy mértékű vízveszteség megértéséhez. Kutatási eredményeikről a Moszkvai Fizikai és Technológiai Intézet és az MPS tudósai a Geophysical Research Letters című szaklapban számoltak be.

Az új ismeretek hátterének megértése betekintést enged a Naprendszer korai korszakába: több milliárd évvel ezelőtt a Mars felszínén folyók és egy óceán is megtalálható volt. Ma azonban már csak kis mennyiségű fagyott víz létezik a bolygó talajában.

Az MPS szerint a Mars eredeti vízkészletének legalább 80 százalékát elveszítette.

A Mars felső légkörében a Nap ultraibolya sugárzása a vízmolekulákat hidrogénné és hidroxilgyökökké hasította ketté. A hidrogén pedig pótolhatatlanul elillant az űrbe.

A mérések szerint még mindig vész el ilyen módon víz. Az azonban nem volt ismert, hogyan jut el a pára a felsőbb légrétegekbe, hiszen a hidegebb közbülső légköri rétegnek fel kellene tartóztatnia a gázt, miközben megfagyasztja.

Az orosz és német kutatók egy eddig ismeretlen mechanizmust fedeztek fel, amely az MPS szerint

egyfajta pumpára emlékeztet.

A számítások szerint az általában jéghideg középső marsi légkörréteg bizonyos helyeken és bizonyos évszakokban naponta kétszer átjárhatóvá válik a vízpára számára.

Az "átjáró" két földi évnek megfelelő időszakonként nyílik meg, amikor a Mars déli félgömbjén nyár van. Csak ott és csak ebben az évszakban kerülhet az új ismeretek szerint a vízpára az alsó légkörből a felsőbe. A szelek innen az északi sarkvidék felé terelik a ritka gázt. Miközben a vízpára egy része szétesik és az űrbe távozik, a maradék a sarkok közelében visszaszáll az alsóbb rétegekbe.

Ezt a szokatlan vízkörforgást erősítheti egy másik marsi jelenség, az erőteljes porviharok jelensége.

"A pormennyiség, amely egy ilyen vihar során a légkörbe keveredik, megkönnyíti a vízpára magasabb légrétegekbe szállítását"

- mondta Alekszandr Medvegyev, az MPS tudósa.

"A Mars légköre nyilvánvalóan jóval átjárhatóbb a vízpára számára, mint a Földé. Az újonnan megismert, szezonális vízkörforgás jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a vörös bolygó továbbra is vizet veszít" - emelte ki Paul Hartogh, az MPS tudósa.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018