eur:
394.31
usd:
370.34
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Nyitókép: Kisalföld.hu

Egy vonat fantáziadús kibelezése OTDK-győzelmet ért

A Széchenyi István Egyetem építészhallgatói teljesen átértelmezték egy vonat belső terét.

A vasúton, utazással eltöltött idő fogalmának újraértelmezését jelenti egy csapatnyi Széchenyi István Egyetemhallgató építészeti terve a GYSEV Flirt 3 szerelvényei belső terének áttervezése - írja a Kisalföld. A XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencián első helyet is ért a pályamű.

A tervezők közül Fejes Nóra Berettyóújfaluból, Zurai Lilla pedig Taktaharkányból jár a győri egyetemre, 5-6 órát vonatoznak rendszeresen, innen indult a fantáziálás.

A feladatot egyébként 40 diák kapta meg, és 3 fős csapatokban dolgoztak együtt építészek, jármű- és gépészmérnök hallgatók.

A GYSEV az egész félévben árgus szemekkel kísérte a munkát, majd a győztesek TDK-munkában folytatták azt. Ennek során áttanulmányozták a GYSEV felméréseit az utazóközönségéről, és feltérképezték közben azt is, hogy más országokban milyen modern, tematizált szerelvények közlekednek. A vonatot végül az alapján osztották zónákra, hogy az egyes utasok milyen környezetben szeretnének utazni - nyilatkozták a hallgatók a lapnak.

Így lett egy nyüzsgő zóna, egy családi utazásokra megfelelő vagonrész játéksarokkal, egy beszélgetős rész alakítható ülésekkel, illetve egy csendes zóna.

Mint az érintettek elmondták, a munka kész, a többi a vasúttársaságokon múlik.

Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×