INFORÁDIÓ 
2019. május 21. kedd
Konstantin

fényszennyezés

közvilágítás

csillagos ég

Különleges kísérlet zajlik egy somogy megyei településen

Infostart

Közösen dolgozik Somogyban a fényszennyezés csökkentésén az ELTE és az E.ON: sajátos világítási megoldások hoztak látványos eredményt. Ez az első olyan új rendszer itthon, amelynek a káros fények csökkentése az elsődleges célja.

Meleg fehér fényre cserélték a Somogy megyei Bárdudvarnok közvilágításában a korábbi hideg, kékes fényt. Éjszaka borostyán színben világítanak a lámpák az utcákon, jelentősen csökkentve ezzel a világon mindenhol egyre jelentőseb problémát okozó fényszennyezést. Az együttműködés során Magyarországon először telepítettek olyan új rendszert, amelynek a káros fények csökkentése volt az elsődleges célja.

Az új világítás a normál, és az éjszakai (22 és 4 óra közötti) állapota is látszik a felvételen. Így még inkább látszik a szín változása. Az éjszaka jelentős részében az ökológiai és egészségügyi szempontból kedvező borostyán-sárga LED-ek világítanak csak. (fotó: fenyszennyezes.hu/vvkl.html)
Az új világítás normál és éjszakai (22 és 4 óra közötti) állapota is látszik a felvételen. Így még inkább feltűnő a szín változása. Az éjszaka jelentős részében az ökológiai és az egészségügyi szempontból kedvező borostyán-sárga LED-ek világítanak csak. (fotó: fenyszennyezes.hu/vvkl.html)

Egyre több nemzetközi felmérés igazolja, hogy a fényszennyezés egészségügyi, közlekedésbiztonsági, ökológiai és tájvédelmi szempontból is ártalmas lehet, ezért indult el az ELTE Savaria Egyetemi Központjának vezetésével 2017 szeptemberében a "Nemzetközi kutatási környezet kialakítása a fényszennyezés vizsgálatának területén" nevű projekt európai uniós támogatással.

A közvilágítási rekonstrukcióhoz az egyetem pályázata biztosította az anyagiakat.

A létrejött „szabadtéri laboratórium” világviszonylatban is egyedülinek mondható,

hiszen valós településeken, a valóságnak megfelelő körülmények között végezhetnek a szakemberek hiánypótló kutatásokat - mondta Prof. dr. Kolláth Zoltán, a projekt szakmai vezetője. Az eredmények segíthetnek a közvilágítási megoldások környezettudatos kialakításában más helyszíneken is.

Bárdudvarnokon is jól megfigyelhető, hogy maguk a lámpák a korszerűsítés után nem jelennek meg erőteljesen a felvételeken. A felvételek magasabb területről készültek, így enyhén felülről látszanak a világítótestek. (fotó: fenyszennyezes.hu/vvkl.html)
Bárdudvarnokon is jól megfigyelhető, hogy maguk a lámpák a korszerűsítés után nem jelennek meg erőteljesen a felvételeken. A képek magasabb területről készültek, így enyhén felülről látszanak a világítótestek. (fotó: fenyszennyezes.hu/vvkl.html)

Az egyetemmel a kivitelezésben együttműködő E.ON olyan közvilágítást épített ki a Hungaro Lux Light Kft. lámpáinak felhasználásával, amely csökkenti a fényszennyezést, miközben funkcióját is maximálisan betölti. „Folyamatosan olyan megoldásokon dolgozunk, amelyekben kiemelt szempont a fenntartható jövő, a természet védelme és az egészséges környezet kialakítása. A kihelyezett lámpatestek újdonságnak számítanak és kifejezetten a fényszennyezés csökkentését szolgálják” – tette hozzá Lehoczki Balázs, az E.ON Energiakereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója.

A kivitelezésben gondoltak a közeli Zselici Csillagoségbolt-parkra is, így közvetlenül az égbolt irányába nem világítanak lámpatestek.

Ezzel javul az égbolt láthatósága, és a környékbeli falvakból is szebb látvány az éjszakai csillagos ég. „Bárdudvarnok nem csupán egészségesebb és kellemesebb hely lett a fényszennyezés csökkentése után. Az új rendszerrel energiát is megtakarítunk, egyben kutatóközponttá vált településünk” – mondta Mester Balázs polgármester.

Csillagokkal teli égbolt Bárdudvarnok fölött. A fényszennyezésmentes közvilágítás hozzájárul a Zselici Csillagoségbolt-park megóvásához. A bal alsó részen Kaposvár fénykupolája, közvetlenül mellette egy szomszédos település (Szilvásszentmárton) templomának díszvilágítása okozta fénypászma látszik. A Fiastyúkcsillagkép környezetében látható a 46P/Wirtanen üstökös is. (fenyszennyezes.hu/vvkl.html)
Csillagokkal teli égbolt Bárdudvarnok fölött. A fényszennyezésmentes közvilágítás hozzájárul a Zselici Csillagoségbolt-park megóvásához. A bal alsó részen Kaposvár fénykupolája, közvetlenül mellette egy szomszédos település (Szilvásszentmárton) templomának díszvilágítása okozta fénypászma látszik. A Fiastyúkcsillagkép környezetében látható a 46P/Wirtanen üstökös is. (fenyszennyezes.hu/vvkl.html)

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018