eur:
393.29
usd:
367.53
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: YouTube / Stop Autonomous Weapons

Elon Musk és a Google vezetői is aláírták a jövőnk biztonságát garantálni hivatott nyilatkozatot

A mesterséges intelligencia (MI) gurui közül sokan ígéretet tettek, hogy nem építenek halálos mesterséges intelligencia-fegyvert. Egy videón mutatták be, milyen egy iskolai terrortámadás halálos MI-fegyverekkel.

Az emberiség jövőjéről a technológiai kihívásokat figyelembe véve gondolkodó szervezet, Az Élet Jövője Intézet (The Future of Life Institute) oldalán jelent meg az a nyilatkozat, amelyben a mesterséges intelligencia (AI) területén dolgozó 164 szervezet és 2410 személy tesz ígéretet arra, hogy kutatásaikat jó célra használják, és nem fejlesztenek ki halálos AI-fegyvereket.

„A mesterséges intelligencia egyre nagyobb szerepet játszhat a katonai rendszerekben. Az állampolgároknak, törvényhozóknak és vezetőknek sürgősen különbséget kell tenniük az AI elfogadható és elfogadhatatlan használata között. Ennek fényében mi, aláírók egyetértünk abban, hogy az emberi élet elvételének döntését sosem szabad a gépek kezébe adni” – idézte a nyilatkozatot a Qubit. A dokumentum végén arra kérik a techcégeket és a kormányokat, hogy szabályokban és törvényekben rendelkezzenek a halálos AI-fegyverek ellen.

Amilyen nehéz irányítani, olyan könnyű feltörni

Az aláírók közt a legnagyobb mesterséges intelligenciával foglalkozó cégek, a nagy AI-szervezetek, valamint több egyetem és kutatóközpont között megtaláljuk a terület legfontosabb szereplőjét, a Google DeepMindot és vezetőit, de magánszemélyként az az Elon Musk is aláírta a nyilatkozatot, aki a Tesla és a SpaceX mellett az OpenAI nevű kutatócég alapítója is.

Az Élet Jövője Intézet szerint az intelligens fegyverekkel szemben felmerülő etikai kérdések mellett az is szerepet játszik az azok nemzetközi tiltását sürgető javaslatokban, hogy egy átmeneti technológiai időszakban nagy esély van arra, hogy az ilyen fegyvereket nehéz lesz irányítani, de annál könnyebb meghackelni, illetve a feketepiacon beszerezni. Hogy mekkora káoszt okozhatnak a halálos AI-fegyverek, arról egy sötét jövőt illusztráló videót is készítettek:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×