eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pixabay.com

Nagyon rossz állapotban van az uniós tagállamok vízkészlete

Az uniós országok felszíni vizeinek még a fele sem mondható ökológiailag jó minőségűnek, egészségesnek – állapította meg az Európai Környezetvédelmi Ügynökség. A jelentésből az is kiolvasható, hogy Magyarország az unióban sereghajtó a felszín alatti vizek mennyisége szempontjából.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentésében az unió szinte valamennyi felszíni és felszín alatti vize szerepel, így 30 ezer monitoring pontból származnak az adatok – mondta az InfoRádiónak Bogyó Dávid, a WWF Magyarország vizesélőhely-védelmi projektvezetője. A Víz Keretiránytervet 2000-ben vezették be az Európai Unióban, azóta folyik ennek a megvalósítása és a végrehajtás monitorozása.

A legfőbb cél, hogy az európai vizek ökológiai állapotát javítsák a tagállamok. A Környezetvédelmi Ügynökség jelentése szerint azonban

a felszíni vizek csupán 40 százaléka tekinthető jó állapotúnak, és mindössze 38 százalékuknak megfelelő a kémiai összetétele.

A felszín alatti vizeknek azonban 70-80 százaléka felel meg a kémiai és mennyiségi kritériumoknak.

A vizek ökológiai állapotát vizsgálva Skandinávia, Skócia, a Baltikum egyes részei, illetve a mediterrán területek hegyvidékei teljesítettek jól a vizsgálaton. Az alföldi területek és az iparosodott államokban a legrosszabb a helyzet – emelte ki Bogyó Dávid.

Magyarország felszíni vizeinek csupán 20 százaléka tekinthető jó állapotúnak.

Bár az irányelv hazai bevezetése óta sok paraméterben történt javulás, azonban a 2015-re vállalt szintet néhány év múlva sikerülhet csak elérni – jegyezte meg a WWF Magyarország projektvezetője. A felszín alatti vizeink kémiai állapota azonban nem rossz, mennyiségi szempontból ugyanakkor nem tartozunk az unió élmezőnyében. A szakértő hangsúlyozta:

a jelentés figyelmeztet, hogy a felszín alatti vizek felhasználását mérsékelni kell.

A WWF világszintű felmérése szerint a gerinces populáció 80 százaléka eltűnt. A vízi ökoszisztémák rendkívül sérülékenyek, a legdrámaibb módon az édesvízhez köthető fajok egyedszáma csökken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×