INFORÁDIÓ 
2019. február 23. szombat
Alfréd

kutya

féltékenység

gazda

Tényleg olyan a kutya, mint a gazdája - létezik kutyaféltékenység

Tényleg olyan a kutya, mint a gazdája - létezik kutyaféltékenység

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoportja megállapította: létezik a kutyák esetében is féltékenység.

Az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport azt vizsgálta, hogy létezik-e kutyaféltékenység, amikor a gazda egy másik kutyára fordítja figyelmét, de ez nem jelenik meg akkor, ha egy tárgy felé fordul a gazda figyelme. Ez alapján úgy tűnik, hogy

a kutyáknál, hasonlóan az emberekhez, megjelenik féltékeny viselkedés.

De vajon mi történik akkor, ha a tárgy nemcsak egy szimpla tárgy, hanem egy távirányítós autó, amivel a gazda úgy foglalkozik, mintha a tárgy egy kutya volna.

A tesztben először azt figyelték meg, hogy a kutyák hogyan viselkednek, amikor a gazdi, egy kutya és egy távirányítós autó van egy szobában, majd megnézték, hogy hogyan viselkednek, amikor a gazda kizárólag egy másik kutyával, illetve a korábban megismert távirányítós autóval foglalkozik.

"A teszt során az egyes riválisokat külön-külön mutattuk be a kutyáknak, egymás után, azaz a szobában csak a gazda-kutya(alany)- rivális hármas tartózkodott, a riválisok pedig: ismerős (családban élő másik kutya) és ismeretlen kutya, illetve ismerős és ismeretlen tárgy voltak. A különböző riválisok sosem voltak egyszerre jelen a szobában" - mondta Abdai Judit kutatásvezető.

A kutyák reakciója

Abdai Judit szerint a kutyák kizárólag arra reagáltak, amikor a gazda egy másik kutyával foglalkozott.

Ezekben az esetekben próbálták a gazda figyelmét felhívni magukra, és próbálták megszakítani a gazda is a "rivális" közti interakciót.

Ugyanezt a tárgyak esetében nem figyeltük meg - mondta.

A kutatásvezető is azt is elmondta, hogy a megfigyelt kutyákat jobban érdekelték az ismeretlen kutyák, hiszen a teszt előtt öt percre összeengedték őket, így elképzelhető, hogy inkább azzal a kutyával szerettek volna játszani, vagy nem értették teljesen a helyzetet. Egy idegen kutyával nem fognak úgy odamenni, hiszen nem lehet kiszámítani a reakcióját.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Kutyaféltékenység
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018