eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hatalmas halgyíkok éltek egykor a tengerekben

Gigantikus méretű halgyíkok úsztak a történelem előtti tengerekben. Az ichtioszauruszok akár 26 méterre is megnőttek, tehát a kék bálnánál is hatalmasabbak voltak.

Egy nemzetközi kutatócsoport egy Nagy-Britanniában talált alsó állkapocscsont fosszíliát vizsgálva jutott erre az eredményre, melyről a Plos One című tudományos lapban számoltak be.

Kutatásuk azt is bebizonyította, hogy a Nagy-Britanniában talált hasonló csontok nem dinoszauruszokhoz tartoztak. Sokáig ugyanis ezt feltételezték a csontok hatalmas mérete miatt.

Dean Lomax, a Manchesteri Egyetem kutatója és munkatársai 2016-ban a délnyugat-angliai Lilstockban találták az állkapocscsontot. Az egyméteres csontra öt részre törve bukkantak rá.

Más ichtioszaurusz-csontokkal összehasonlítva következtettek a kutatók az ősi állat méreteire.

A halgyíkok, vagy ichtioszauruszok domináns vízi hüllők voltak a jura kori tengerekben. Elevenszülők voltak, még az utódok világrahozatalakor sem hagyták el a vizet. Húsevőként főként hüllőkkel, halakkal, tengeri ízeltlábúakkal táplálkoztak.

Az ichtioszaurusz-fosszíliák nagyon gyakoriak Nagy-Britanniában, nemrég egy hasában 6-8 embriót hordozó vemhes halgyík fosszíliáját mutatták be szakértők.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×