eur:
395.68
usd:
366.63
bux:
65686.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Magyar találmány: vulkáni kőzetekkel tisztítják a vizet és a talajt

Magyarország gazdag különféle vulkanikus ásványi anyagokban, mint az alginit, perlit és zeolit. Ezeket az anyagokat eddig nem tudták hatékonyan alkalmazni, most azonban egy kutatás-fejlesztési program indult, hogy a víz- és talajtisztítás területén jól hasznosítható árucikké formálják őket.

Magyarország páratlan kincsekkel rendelkezik a különböző vulkáni nyersanyagokban. Így például egyedi készlettel rendelkezik az alginitből és a zeolitból, az előbbiből

Magyarországon van Európa készletének a kilencven százaléka.

Ezek a nyersanyagok rendelkeznek azokkal a tápanyagokkal, úgynevezett nutriensekkel, amelyek felületén könnyebben telepedhetnek meg a baktériumok, vagy rögzíthetők az enzimek - mondta az InfoRádióban Magyar Balázs, a Biocentrum Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kft. vezetője.

"Széles lehetőség kínálkozik arra, hogy olyan környezetvédelmi projektet hajtsunk végre, amelyben vízből vagy talajból a különböző szennyezőanyagok eltávolítása vagy semlegesítése úgy történik, hogy egy természetes anyagot adunk hozzá, amely nemcsak felhalmozza ezeket a káros anyagokat, hanem le is bontja őket" - mondta Magyar Balázs, de hozzátette, ez nagyon összetett technológiai fejlesztést igényel, mert az alginit normál körülmények között elporlad, agyagos masszává válik vízben, ezért úgy kell előállítani, hogy összeálljon borsónyi szemekké, de közben az előnyös tulajdonságait ne veszítse el.

 

Az Európai Unió által támogatott, 756 millió forintos projekt alapvetően exportorientált, mert Magyarországon a szennyeződések kezelése kisebb piacot jelent, mint a környező országokban - mondta az ügyvezető.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×