eur:
392.44
usd:
367.14
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Mégsem megoldás a párizsi klímaegyezmény?

Mégsem megoldás a párizsi klímaegyezmény?

Még a párizsi klímavédelmi egyezmény leghatékonyabb kivitelezése esetén is magas lesz a szélsőséges időjárás kockázata egy amerikai tanulmány szerint.

A párizsi egyezmény keretében a világ szinte összes országa célul tűzte ki, hogy 1,5 Celsius-fokban korlátozza a globális felmelegedés mértékét.

De még ennek a célnak az elérésével is "olyan klímában fogunk élni, amelyben lényegesen nagyobb lesz a megjósolhatatlan események valószínűsége, mint most" - fejtette ki Noah Diffenbaugh, a Stanford Egyetem klímakutatója a Science Advances című szaklapban bemutatott tanulmányban.

A szakértő munkatársaival arra jutott, hogy az ember okozta üvegházhatású gázkibocsátás mértéke a bolygó több mint 80 százalékán növelte a legforróbb időjárási jelenségek esélyét, ugyanakkor növelte mind a szélsőségesen száraz, mind a szélsőségesen csapadékos időjárás valószínűségét is.

A kutatók úgy vélik, hogy ha az országok a minimálisan vállalt kötelezettséget betartják, tehát 2-3 Celsius-fokban maximalizálják a globális felmelegedés mértékét, az még mindig több mint ötszörösére növeli a rekordmeleg éjszakák számát Európa mintegy 50 százalékán. Kelet-Ázsiában több mint 25 százalékkal növeli.

A 2-3 Celsius-fokos globális felmelegedés Észak-Amerika, Európa és Kelet-Ázsia több mint 35 százalékán megháromszorozhatja azon napok számát, amikor rekordmennyiségű csapadék hullik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×