INFORÁDIÓ 
2020. november 24. kedd
Emma

embrió

génszerkesztés

dns

crispr

Emberi embriókon végeztek génszerkesztést

Emberi embriókon végeztek génszerkesztést

InfoRádió / MTI

Először végeztek génszerkesztést - a DNS, vagyis az összes genetikai információt tároló makromolekula manipulációját - emberi embriókon az Egyesült Államokban - jelentette be a portlandi Oregon Health and Science University (OHSU).

A Technology Review című amerikai szaklap szerint az egyetem kutatói úttörő jelentőségű munkát végeztek, mind a vizsgálatukba bevont embriók számának, mind annak bizonyítása tekintetében, hogyan lehetséges biztonságos és hatékony módon kijavítani az öröklött betegségekért felelős hibás géneket.

A "szerkesztett" embriókat mindössze néhány napig hagyták fejlődni.

Az OHSU szóvivője, Eric Robinson szerint a tanulmány eredményeit egy tudományos folyóiratban fogják közölni hamarosan.

A kutatást vezető Shoukhrat Mitalipov szerint vizsgálatuk során a DNS-szerkesztésére alkalmas célratörő és hatásos módszert, a CRISPR technikát, vagyis a molekuláris ollót alkalmazták. A 2015-ös év tudományos áttörésének választott CRISPR segítségével a szakértők géneket iktathatnak ki, a sérülteket megfelelő DNS-részekkel pótolhatják vagy új génszekvenciákat illeszthetnek be.

A kutatási terület sok vitát vált ki, egyesek szerint az embrió génjeinek szerkesztése túl messzire megy,

megnyitja a kaput a születendő utódok genetikai tervezése előtt. Néhány ország egy megállapodást is aláírt a gyakorlat tiltásáról.

Korábban már kínai kutatók is közzétettek hasonló tanulmányokat, vegyes eredményekkel.

Figyelmeztetés

Eddig ismeretlen mellékhatásokkal járhat egy korábbi kutatás szerint az egyre meghatározóbb génszerkesztési technika, a CRISPR/Cas-9 használata. Egy új tanulmány szerint a módszer alkalmazásával nem várt mutációk jelenhetnek meg.

Az amerikai tudományos akadémián (NAS) 2015 decemberében megrendezett nemzetközi találkozó résztvevői arra jutottak, hogy "felelőtlen" cselekedet lenne génszerkesztést végrehajtani emberi embriókon olyan gyógyászati célokból, mint például a genetikai betegségek kijavítása, mindaddig, amíg nem sikerül megoldani a módszert érintő biztonsági és hatékonysági kérdéseket.

Idén azonban a NAS és a National Academy of Medicine is úgy nyilatkozott, hogy a tudományos előrelépések nyomán az emberi embriókat érintő génszerkesztés immár olyan "reális lehetőség, amely komoly figyelmet érdemel".

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018