eur:
395.37
usd:
366.43
bux:
65697.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Drasztikusan csökkent a férfiak nemzőképessége

Drasztikusan csökkent a férfiak nemzőképessége

Drasztikusan romlott az Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában élő férfiak spermájának minősége az elmúlt negyven évben – a hímivarsejtek átlagos mennyisége 52,4 százalékkal csökkent. A Magyar Idők által idézett Human Reproduction Update lapban közölt tanulmány szerint a nemzőképességet veszélyeztető jelenség okait nem ismerjük.

Arról, hogy valami nagyon nincs rendben a férfiak nemzőképességével, évek óta jelennek meg tudományos közlemények. A most bemutatott felmérés nem egy a sok közül, hanem az eddigi legnagyobb és legátfogóbb jelentés.

A következtetéseket az 1973 és 2011 között megvizsgált 42 ezer férfi eredményeit bemutató 185 tanulmány alapján vonták le. Az üzenet pedig egyértelmű:

a férfiak reprodukciós képessége csökken.

Már számos korábbi tanulmány megállapította, hogy a spermiumok száma csökken, egyesek azonban elutasították vagy kritizálták a közleményeket, mondván: azok szerzői nem vették figyelembe a mintaadók korát, eltértek a hímivarsejteket számláló eszközök, és arra sem ügyeltek, hogy számos külső tényező (például az alkoholfogyasztás) befolyásolhatja a mérési eredményt.

Az elemzés szerint az Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában élő férfiak hímivarsejtjeinek a száma csökken drasztikusan, a Dél-Amerikában, Ázsiában és Afrikában élő férfiak esetében a változás elhanyagolható.

Ebből azt a következtetést vonhatnánk le, hogy

vagy a földrajzi környezet befolyásolja a termékenységet, vagy kulturális, életviteli okokkal magyarázható a visszaesés.

Esetleg azzal, hogy a világ többi részéről nincs elegendő mennyiségű adat. Az utóbbi feltételezést erősíti egy idén tavasszal közzétett kínai tanulmány: Hunan tartományban a 2001-ben vizsgált spermák 56 százaléka felelt meg a kritériumoknak, 2015-ben mindössze 18 százaléka.

A hímivarsejtek számának csökkenése nem csak a nemzőképességet befolyásolja. Az érintett férfiak közül többen szenvednek szív- és érrendszeri betegségekben, sok az elhízott, a rákos beteg, többen kerülnek kórházba, rosszabbak a halálozási mutatóik.

Míg a férfiak várható élettartama összességében növekszik (köszönhetően a jobb orvosi ellátásnak, a változatos táplálkozásnak és a higiénia javulásának), elképzelhető, hogy ez a kedvező tendencia egy nap megfordul. A cikk szerzői szerint az alacsony spermiumszám egyértelműen azt jelzi, hogy valami nincs rendben a férfiak egészségével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×