eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nagy veszélybe került egy fura, de aranyos állatfaj

A tobzoskák vadászata 150 százalékkal nőtt Közép-Afrika erdőségeiben az 1970-es évektől 2014-ig - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Az egyetemi kutatók és fajmegőrző szervezetek szakemberei közreműködésével, a Sussexi Egyetem vezetésével készült tanulmány szerint évente 2,7 millió tobzoskát fognak be Kamerun, a Közép-Afrikai Köztársaság, Egyenlítői Guinea, Gabon, a Kongói Demokratikus Köztársaság és a Kongói Köztársaság területén.

Nagy veszélybe került egy fura, de aranyos állatfaj

Természetvédelmi szakemberek már korábban kimutatták, hogy a vadon élő állatok közük a tobzoskák kereskedelme a legelterjedtebb a világon.

A közép-afrikai térséget illetően hasonló következtetésre jutott a nemzetközi kutatócsoport is, amely 14 afrikai ország 113 helyszínéről származó adatokat dolgozott fel.

A tobzoskákat húsukért és pikkelyeikért vadásszák, utóbbit a hagyományos gyógyászatban használják fel. Mivel Ázsiában a faj már majdnem a kihalás szélén áll, az afrikai tobzoskákat egyre inkább az ázsiai piacokra szállítják.

A Conservation Letters című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a tobzoskák ára az afrikai piacokon jelentősen megnőtt az 1990-es évek óta, az óriás tobzoska ára 5,8 szeresére ugrott annak ellenére, hogy védett fajról van szó.

Nagy veszélybe került egy fura, de aranyos állatfaj

"Tanulmányunk kimutatta, hogy az afrikai tobzoskák veszélyben vannak. Most lehetőségünk van biztosítani, hogy ezek a fajok ne jussanak olyan sorsra, mint az ázsiai tobzoskák. Ha most nem cselekszünk ezeknek a jellegzetes fajoknak a védelme, jobb megértése érdekében, akkor elveszíthetjük őket" - idézte Daniel Ingramot, a tanulmány vezető szerzőjét az Eurekalert tudományos hírportál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×