eur:
392.35
usd:
361.6
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
Zölddé változott a Boszporusz vize

Zölddé változott a Boszporusz vize

Nem vízszennyezés, hanem a Fekete-tengerben elszaporodott fitoplanktonok változtatták meg kékeszöldre az elmúlt napokban a Boszporusz-szoros vizének színét - közölték török kutatók.

Az Európát Ázsiától elválasztó Boszporusz vizének hirtelen színváltozását meglepődve fogadták Isztambul lakói, akik a közösségi médiákban aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy vízszennyező anyag kerülhetett a szorosba, míg mások az Égei-tenger térségében hétfőn történt nagy erejű földrengéssel hozták összefüggésbe a szoros csodálatos kék színének elvesztését.

Török óceánkutatók azonban szerdán közölték, nincs semmilyen rejtély az erős szaggal párosuló színváltozás mögött.

Az Emiliania huxleyi tengeri alga elszaporodása okozza a színváltozást -

közölte Ahmet Cemal Saydam, a Hacetteppe Egyetem professzora a Dogan török hírügynökséggel.

"A Fekete-tengeren robbanásszerűen elterjedt ez a tengeri alga, ami valóságos áldás az élővilágnak, mivel fontos szerepet játszik a légkör szén-dioxod-tartalmának szabályozásában"

- tette hozzá.

"Szó sincs vízszennyezésről" - hangoztatta, hozzátéve, hogy a jelenség áldást jelent a szardella számára, amely népszerű vacsora a török éttermekben.

A Fekete-tenger vizének színváltozását a NASA műholdjai is észlelték és felvételeket készítettek róla.

Zölddé változott a Boszporusz vize

Az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei is úgy vélték, hogy a coccolithophore nevű fitoplankton okozza az elszíneződést. Az Emiliania huxleyi a coccolithophore egyik faja.

"Ennek az egysejtű élőlénynek kalcium-karbonát lemezecskéi vannak, és ha az alga virágzik tejfehérré változtathatja a tengerek vizét" - közölte a NASA.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×