eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Drámai adat érkezett, Magyarországon nagyon rossz a helyzet

Drámai adat érkezett, Magyarországon nagyon rossz a helyzet

Egyre nő a túlsúlyosak és elhízottak száma az iparosodott országokban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csütörtökön közzétett friss jelentése szerint.

A felnőttek több mint fele és majdnem minden hatodik gyerek túlsúlyos vagy elhízott az OECD-országokban. Az "elhízásjárvány" az elmúlt öt évben tovább terjedt, bár az üteme lassult - derült ki az Obesity Update 2017 című tanulmányból.

Az elmúlt évek lassulása ellenére az előrejelzések minden megvizsgált országban az elhízás növekedését jósolják. Az elhízottak aránya a legmagasabb az Egyesült Államokban, Mexikóban, Új-Zélandon, a negyedik a sorban Magyarország. Ezekben az országokban a 15 évesnél idősebb lakosság legalább 30 százaléka elhízott.

Japánban és Dél-Koreában a legalacsonyabb az elhízott felnőttek aránya, Japánban 3,7, Koreában 5,3 százalék. Az előrejelzések szerint növekedés Svájcban és Dél-Koreában lesz a legerősebb.

Egyre nagyobb problémát jelent az adatait a témában rendelkezésre bocsátó 29 országban a gyerekek elhízása, a 15 évesek körében a 2001-2002-es átlagosan 12 százalékról 2013-2014-re 15,5 százalékra emelkedett a túlsúlyosak (köztük az elhízottak) aránya. Magyarországon 16 százalék a 2013-2014-ben mért ráta.

  • Elhízottnak azt tekintik, akinek testtömegindexe (kilogrammban megadott testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa, BMI) 30-nál magasabb.
  • Akinek 25 és 30 közé esik a BMI-je, túlsúlyosnak számít.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×