eur:
395.1
usd:
371.8
bux:
66349.37
2024. április 16. kedd Csongor
Ijesztő jóslat a tengerekről

Ijesztő jóslat a tengerekről

Az eddig megjósolthoz képest jóval nagyobb mértékben növekedhet az évszázad végéig a tengerek vízszintje.

A Norddeutsche Rundfunk (NDR) német televízió a német közlekedési minisztérium számára készült belső jelentésre hivatkozva közölte, hogy a tengeri hajózással és hidrográfiával foglalkozó hatóság (BSH) attól tart, hogy az ENSZ klímatanácsának a tengerszint emelkedésére vonatkozó eddigi előrejelzései túl optimisták voltak.

A hatóságok aktuális klímatanulmányokat értékelve jutottak erre a megállapításra. A BSH arra figyelmezteti a közlekedési minisztériumot, hogy "úgy tűnik, nem kizárható, hogy az évszázad végéig egy méternél jóval nagyobb mértékben,

akár 1,7 méterrel is megnövekedhet a tengerek vízszintje.

A partvédelem érdekében ezért az eddigi intézkedéseket módosítani kell, emellett újakat kell elrendelni. Ha az északi- és déli-sarkvidék jégtáblái leomlanak, akkor még nagyobb tengerszint-emelkedés is elképzelhető - közölte a BSH.

Az országok azonban még mindig az ENSZ klímajelentése alapján tervezik intézkedéseiket. A legfrissebb, 2013-ból származó ilyen jelentés szerint a legpesszimistább esetben 52-98 centiméterrel növekedhet a tengerszint 2100-ig.

A BSH szerint a figyelmeztetés ellenére sincs szükség azonnali cselekvésre. Abból indulnak ki a hatóságok, hogy "a partok, parti építmények és a part menti települések védelmére tett mai intézkedések legalább 2050-ig megfelelő oltalmat jelentenek az áradásokkal szemben". Mindamellett az alacsonyabban fekvő partvidéki területek sérülékenysége a tengerszint emelkedésével együtt növekszik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×