eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Sok jég lehet a Ceres törpebolygón

Sok jég lehet a Ceres törpebolygón

Azt gondolják, hogy a Ceres felső rétegei 10-50 százalékban jégből állhatnak.

A Georgiai Műszaki Egyetem a Nature Geoscience című szaklapban mutatta be kutatását, melynek során az amerikai űrügynökség (NASA) Dawn űrszondájának adatait használva a földcsuszamlások három típusát különböztették meg.

Az első típusba tartozók viszonylag kerek, nagy képződmények, végükön "lábujjra" emlékeztető alakzattal. A Föld sarkvidékein gyakori kőzetgleccserekhez és jeges földcsuszamlásokra hasonlítanak. Többnyire a magasabb szélességi fokokon találhatóak, a szakértők szerint ezeken a területeken a legtöbb jég a Ceres felszíne közelében található - olvasható a ScienceDaily tudományos portálon.

A Ceres leggyakoribb földcsuszamlásai a kettes típusba tartoznak, és hasonlatosak a Földön lavinák által hátrahagyott üledékekhez. Vékonyabbak és hosszabbak, mint az első kategória képződményei, és a közepes szélességi körökön találhatók.

A harmadik kategória földcsuszamlásai a feltételezések szerint akkor keletkeztek, amikor becsapódások alkalmával megolvadt némi jég. Ezek az alacsony szélességi körökön található alakzatok mindegyike nagy kráterekből indul ki.

A kutatást vezető Britney Schmidt szerint eredményeik azt bizonyítják, hogy az aszteroida vékony, talaj alatti rétege kőzet és jég keveréke.

"A földcsuszamlások több területet fednek a Ceres sarkvidékein, mint az egyenlítőjén, a legtöbb felszíni folyamat azonban általában a szélességi köröktől független. Ez az egyik ok, amiért azt gondoljuk, hogy a jég befolyásolja a folyamatot. Nincs más magyarázat arra, hogy a sarkokon nagy, vastag földcsuszamlások alakultak ki, a közepes szélességi körökön réteges és vékony csuszamlások keveréke látható, az alacsony szélességi körökön pedig csak kevés alakult ki" - mondta Schmidt.

A tanulmányt készítő kutatókat meglepte, milyen sok földcsuszamlás van a Ceresen. A 10 kilométernél szélesebb kráterek 20-30 százaléka kapcsolatban állt valamelyik típussal. Ilyen alakzatokat, amelyeket valószínűleg a föld alatti jég okozta folyamat idézett elő, eddig csak a Marson és a Földön figyeltek meg.

A törpebolygón lévő földcsuszamlások alakjából és eloszlásából a szakértők arra következtetnek, hogy a Ceres felső rétegei 10-50 százalékban jégből állhatnak.

"Ezek a földcsuszamlások lehetővé teszik, hogy megértsük, mi történik a Ceres felső néhány kilométerén" - emelte ki Heather Chilton, az egyetem munkatársa.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×