eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Sokkoló hír a tehenek jövőjéről

Sokkoló hír a tehenek jövőjéről

Már nem fenyegeti kihalás a tengeri tehenet az új amerikai besorolás szerint.

Már nem fenyegeti kihalás az állatbarátok egyik kedvencének számító tengeri tehenet a csütörtökön bejelentett új amerikai kormányzati besorolás szerint.

Sokkoló hír a tehenek jövőjéről

A belügyminisztérium alá tartozó Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (FWS) közölte, hogy mivel csak Florida vizeiben 6620 körülire tehető a karibi manátuszként is ismert növényevő tengeri emlősök száma, a veszélyeztetett (kihalás fenyegette) kategóriából átsorolták őket a fenyegetett kategóriába.

A vadvédelmi szolgálat szerint az átminősítés nyomán semmit sem csökken a tengeri tehenek szövetségi szintű védelme, természetvédők azonban attól tartanak, hogy a tagállamok és az önkormányzatok késztetést érezhetnek saját védőintézkedéseik lazítására.

A ritka faj, amelyből az 1970-es években már csak néhány száz példány élt, egyebek között annak köszönheti megerősödését, hogy átalakították a zsilipeket, védett területeket hoztak létre és korlátozták a motorcsónakok sebességét a tengeri tehén lakta vizeken az állatok számára végzetes összeütközések megelőzése céljából. Aktivisták főleg a sebességkorlátozás feloldásától tartanak, márpedig a Florida vizein tavaly holtan talált 520 manátusz egyötöde vízi jármű miatt pusztult el.

A karibi manátusz - amely közeli rokonságban áll az amazóniai és az afrikai manátusszal, valamint az ausztráliai dugonggal - az Egyesült Államok délkeleti részének vizein, a karib-tengeri szigetek környékén és Dél-Amerika északi partjainál él. Akár 4-5 méteresre is megnőhet, súlya elérheti az 500-700 kilogrammot. Esetlen teste és ráncos, szakállas pofája miatt az állatbarátok egyik kedvence.

A tengeri teheneknek nincs természetes ellenségük, ám gyakran okozzák vesztüket a mesterséges csatornák hajóemelői, maguk a hajók, továbbá könnyen megsérülnek a halászhálóktól és halcsapdáktól. Ezen kívül nem tudják hosszú távon elviselni a 20 Celsius-fok alatti vízhőmérsékletet és a part menti vizek vörösalgásodására is érzékenyek.

A teljes manátuszpopulációt több mint 13 ezer egyedre becsülik.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×