eur:
394.07
usd:
368.66
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Nem a klímaváltozástól kell félteni a Földet?

A klímaváltozás a tengerpartokon élő emberek milliárdjait fenyegeti, elsőként a Csendes-óceáni szigetek lakóit - mondta Juhász Árpád geológus az InfoRádió Aréna című műsorában.

Több milliárd embert fenyeget a klímaváltozás okozta vízszintemelkedés – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Juhász Árpád geológus. A szakembert szerint a nagy, sűrűn lakott területek self területekké válnak, ha több méterrel emelkedik a tengerszint, és csak például Manhattan toronyházai állnak ki a vízből.

A kis óceáni szigeteken végzetes lehet egy kisebb emelkedés – figyelmeztetett a geológus.

Juhász Árpád kiemelte: az egyre gyakoribbá és intenzívebbé váló trópusi viharoknál a tengervíz nem nyugalmi állapotban, hanem hatalmas hullámokkal éri el a szigeteket, így ez a közeljövő mindennapos félelme lehet.

A geológus arról is beszélt, hogy bár valóban drámai nehézségeket jelent a globális klímaváltozás, de 150 millió éven keresztül a Földnek nem volt jégsapkája, és akkor legalább 15 Celsius-fokkal lehetett melegebb, mint ami a jövőképünk. A Föld mindig megtalálta az optimumot ahhoz, hogy élő bolygó maradjon.

Juhász Árpád a Földet nem a lassú klímaváltozástól félti, hanem az embertől, a háborúktól és egészségi problémáktól.

A szakember szerint gyarapodóban vannak a nagyobb intenzitású földrengések, és ennek semmilyen okát nem tudni, bár az is lehet, hogy csak a média által többször szerzünk tudomást róluk.

Voltak időszakok, amikor nagy katasztrófák követték egymást, csak azokról nem voltak pontos mérési adatok. Az ókorig visszamenőleg ismerünk földrengés okozta pusztításokat – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×