eur:
389.67
usd:
362.1
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ötmillió éves óriásámbráscet fogára bukkantak

Egy ötmillió éves óriásámbráscet fogára bukkantak egy ausztrál strandon, ez az első lelet, amely az ősi faj Amerikán kívüli jelenlétéről tanúskodik.

A 30 centiméter hosszú fogat februárban találta a Melbourne közeli Beaumaris-öbölben egy fosszíliavadász, aki a térséget gyermekkora óta kutatja. A Beaumaris-öböl térsége a világ egyik legjelentősebb őskövület-feltáró helye.

A férfi a leletet a melbourne-i Viktória Múzeumnak adományozta, amely csütörtökön mutatta be páratlan szerzeményét.

Az óriás ámbráscet 18 méter hosszú és 40 tonna súlyú lehetett. A Peruban élő Livyatan melvillei fajhoz hasonlíthatott - közölte az intézmény.

Mindeddig csupán Észak-és Dél-Amerika partjainál találtak óriásámbráscet-fosszíliát. Ez az első nyom az állat jelenlétére Amerikán kívül - magyarázta Erich Fitzgerald, paleontológus az ABC ausztrál műsorszolgáltatónak.

A fog a pliocén földtörténeti korból való, és jóval nagyobb, mint a modern ámbráscetteké.

A mostani óriásámbráscetektől eltérően, amelyek halkkal, rákokkal táplálkoznak, az ősi állat foga arról tanúskodik, hogy félelmetes ragadozó volt, és más bálnákra vadászott - magyarázta Fitzgerald.

A paleontológus szerint a fog nem teljes, hiányzik a koronacsúcs és gyökerének egy része. A fog egy még nem teljesen kifejlett egyedé volt. Ha az ámbráscet tovább élt volna, foga még nagyobb lett volna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elakadt a forint erősödése

Elakadt a forint erősödése

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×