eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Egy közelben lévő törpegalaxist fedeztek fel a csillagászok

Egy négyszázezer fényévre, vagyis csillagászati léptékkel a közelben lévő törpegalaxist fedeztek fel a csillagászok.

A Cambridge-i Egyetem csillagászai az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Chilében lévő VLT Survey Telescope - VLT Felmérő Teleszkóp (VST) távcsövével végzett felmérés adatainak elemzésével fedezték fel a törpegalaxist.

Kiss László csillagász az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában elmondta, hogy a felfedezés ugyan nem áttörő jellegű, de segíti a Tejútrendszer katalogizálásának és megismerésének folyamatát.

Mint hozzátette, a Crater 2 jelzésű, vagyis a Crater (Serleg) csillagképben másodikként beazonosított törpegalaxis a Ferdinánd Magellán portugál felfedező által az 1520-as évek elején megkezdett felfedezéssorozat - Magellán-felhők - legújabb állomása.

A Tejútrendszerről úgy vélik, hogy kisebb galaktikus építőkockák összeolvadásával jött létre 10-12 milliárd évvel ezelőtt. Ezeknek az építőkockáknak a mai maradványai a törpegalaxisok, amelyeket nehéz észrevenni, mivel gyakorlatilag a Tejútrendszerünkhöz viszonylag közeli laza csillagfelhőkről van szó - magyarázta a szakember.

Kiss László szerint a csillagászoknak észre kell venniük azokat a csillagokat, amelyek azonos színűek, fényességűek és összetételűek. A kutató elmondta, ez nem egyszerű feladat, de megtehető, elsősorban a manapság működő digitális égboltfelméréseknek köszönhetően, amelyek során nagy távcsövekkel akár sok százmillió csillagról készülnek homogén mérések.

A Crater 2 a 49. ismert törpegalaxis-kísérője a Tejútrendszernek. A szakember szerint a törpegalaxisok egy része még be fog csapódni a Tejútrendszerbe, ez azonban több milliárd év múlva fog bekövetkezni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×