eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A mobilosok többségének többet érnek a tárolt adatok a készüléknél

A mobilkészülék tulajdonosok többsége érétkesebbnek tartja a készüléken tárolt adatait, mint magát a készüléket és a tárolt információ a kiberbűnözőknek éppen olyan értékesíthető árucikk, mint a zsebtolvajoknak maga a mobiltelefon - állapítja meg a Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat és a B2B International piackutató cég közös felmérése.

A vizsgálat tanúsága szerint a felhasználók 56 százaléka számára jóval értékesebbek a mobil eszközén tárolt személyes adatok, mint maga a készülék. Ez már csak azért is komoly problémát jelenthet számukra, mivel a statisztikák szerint minden ötödik kibertámadás végződik a személyes adatok elvesztésével, melyeknek 61 százalékát sosem tudják visszaállítani.

A kiberbűnözők által begyűjtött személyes adatokat nagy tételben el lehet adni, a banki hozzáférési adatokat csalásra lehet felhasználni, vagy váltságdíj ellenében visszaszolgáltatni, a rosszindulatú felhasználási lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen.

A személyes adatokat azonban egyszerűbb megvédeni az illetéktelen hozzáféréstől, mint magát a készüléket a lopástól, hiszen rendelkezésre állnak az ehhez szükséges szoftvereszközök - hangsúlyozzák.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy a statisztikák szerint a mobilkészülék tulajdonosoknak csak elenyésző hányada használ védelmi szoftvert készülékén, holott azok a védelem mellett az online banki szolgáltatásokhoz is biztonságos hozzáférést nyújtanak. A készülék ellopása esetén pedig blokkolni tudják az adatokhoz való hozzáférést és biztosítják azok visszanyerhetőségét.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×