eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Pikkelysömör-gyógyszer segíthet az 1-es típusú cukorbetegeken

Bíztató eredményeket mutatott amerikai kutatók szerint az 1-es típusú cukorbetegség kezelésében egy olyan hatóanyag, amelyet eredetileg a pikkelysömör gyógyítására fejlesztettek ki.

Amerikai betegek egy kis csoportjával végzett vizsgálat arra utal, hogy az alefacept nevű hatóanyag segíti a szervezet inzulintermelését, amely az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára létkérdés.

A kutatók szerint ez a szer jobb, mint más kezelések, mivel óvja a szervezet immunrendszerét, ám további kutatások szükségesek - tudósított a BBC hírszolgálata a The Lancet Diabetes & Endocrinology című szaklapban megjelent tanulmányról.

Az Amevive néven forgalmazott szert a pikkelysömör nevű bőrbetegség kezelésére használták az Egyesült Államokban, mielőtt gyártója 2011-ben visszavonta. Az európai gyógyszerpiacon nem került forgalomba.

A pikkelysömör az 1-es típusú cukorbetegséghez hasonlóan autoimmun kórkép, a betegség során az immunrendszer a szervezet saját egészséges bőrsejtjeire támad. Az 1-es típusú cukorbetegség úgy alakul ki, hogy elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint előállító sejtjei. A kór elsősorban a gyermekeket és a fiatalokat sújtja, és a páciensek az összes cukorbeteg tíz százalékát teszik ki. A kutatók azt gyanítják, a betegség gyakran lép fel valamilyen kiváltó ok, például vírusfertőzés nyomán.

A szer klinikai tesztjei során azt fedezték fel, hogy a hatóanyag a T-limfociták egy bizonyos fajtáját veszi célba, azt, amely az 1-es típusú cukorbetegség esetén érintett a szervezet inzulintermelő sejtjeinek az elpusztításában is.

Az Indiana Egyetem kutatói tehát vizsgálni kezdték, hogy a frissen diagnosztizált betegek esetében hatásos-e a pikkelysömör gyógyszere a diabétesz ellen.

A jelenleg is folyó kutatás során 33 páciens kapott 12 héten keresztül hetente alefacept-injekciót. Ezt 12 hét szünet, majd újabb 12 hetes kúra követte. Egy 16 páciensből álló csoport eközben ugyanilyen menetrend szerint hatóanyag nélküli (placebo) injekciót kapott.

Két órával étkezés után a két csoport inzulintermelésében nem mutatkozott különbség, ám négy óra elteltével a kutatók "lényeges eltéréseket" észleltek. Ekkor a gyógyszeres kezelésben részesülő csoport szinten tartotta az inzulint, míg a placebós csoportnál csökkent a hormon mennyisége. Inzulin hiányában a szervezet nem képes szabályozni a vércukrot.

Egy év elteltével a gyógyszerrel kezelt csoportnál nem tapasztalták, hogy az inzulinfelhasználás jelentősen emelkedett volna, miközben a placebós csoportnál nőtt. Az első csoportban ritkábban fordultak elő a hipoglikémia, vagyis a vércukorszint jelentős csökkenése, amely gyakori az 1-es típusú cukorbetegeknél.

A kutatás vezetője, Mark Rigby szerint a vizsgálat első 12 hónapja "biztató eredményeket" hozott. "Ugyan a kitűzött célt nem értük el, a két csoport eredményei azonban számos fontos szempontból jelentősen eltértek, ez pedig arra utal, hogy az alefacept az 1-es típusú cukorbetegség diagnózisa után egy éven át fenntarthatja az inzulintermelő sejtek működését. A gyógyszer stabilizálhatja a beteg állapotát, megelőzheti a rosszabbodást, ám nem valószínű, hogy a gyógyulást is meghozza" - magyarázta a kutató. Hozzátette, hogy a teszteket folytatják, és újabb fél, illetve egy év elteltével ismét elvégzik a méréseket.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×