INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Élet a Marson? Újabb bizonyítékok

Infostart / InfoRádió
Nem csak hűvös vizek voltak az ősi Marson, új bizonyíték alapján állítható, legalább egy helyen meleg víz is volt a vörös bolygón, amely akár az életnek is kedvezhetett.

A Marson látható idős, kiszáradt folyóvölgyek alapján a szakemberek már régóta feltételezik, hogy a bolygón korai időszakában melegebb és nedvesebb állapotok uralkodtak, mint napjainkban - olvasható a hírek.csillagaszat.hu oldalon. Az ősi éghajlatot modellező meteorológusok azonban szimulációikkal nem tudták "legyártani" a meleg állapotokat.

A problémakör megoldásaként több különböző ötlet is felmerült - ezek egyike szerint már kezdetekben sem volt meleg a Marson, hanem különböző olvadáspont csökkentő sók tették folyékonnyá a vizet, az alacsony hőmérséklet ellenére.

A fenti problémakör még messze nem tisztázott, de két brit egyetem kutatói most újabb, fontos támpontot adtak az ősi Mars állapotainak megbecsléséhez. John Bridges (University of Leicester, Space Research Centre) és kollégái a nakhlit meteoritok csoportjába tartozó kődarabokat vizsgáltak.

Ezek a testek egykor a Mars felszínéhez közeli kőzetrétegben voltak, majd becsapódások során onnan kirobbantak, és végül a Földre hullottak.

További részletek itt.

A címlapról ajánljuk