eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Élet a Marson? Újabb bizonyítékok

Nem csak hűvös vizek voltak az ősi Marson, új bizonyíték alapján állítható, legalább egy helyen meleg víz is volt a vörös bolygón, amely akár az életnek is kedvezhetett.

A Marson látható idős, kiszáradt folyóvölgyek alapján a szakemberek már régóta feltételezik, hogy a bolygón korai időszakában melegebb és nedvesebb állapotok uralkodtak, mint napjainkban - olvasható a hírek.csillagaszat.hu oldalon. Az ősi éghajlatot modellező meteorológusok azonban szimulációikkal nem tudták "legyártani" a meleg állapotokat.

A problémakör megoldásaként több különböző ötlet is felmerült - ezek egyike szerint már kezdetekben sem volt meleg a Marson, hanem különböző olvadáspont csökkentő sók tették folyékonnyá a vizet, az alacsony hőmérséklet ellenére.

A fenti problémakör még messze nem tisztázott, de két brit egyetem kutatói most újabb, fontos támpontot adtak az ősi Mars állapotainak megbecsléséhez. John Bridges (University of Leicester, Space Research Centre) és kollégái a nakhlit meteoritok csoportjába tartozó kődarabokat vizsgáltak.

Ezek a testek egykor a Mars felszínéhez közeli kőzetrétegben voltak, majd becsapódások során onnan kirobbantak, és végül a Földre hullottak.

További részletek itt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×