eur:
386.99
usd:
356.31
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Visegrádtól Visegrádig: tábor történelemtanároknak

A Rákóczi Szövetség a Kárpát-medence valamennyi országában, magyar nyelven történelmet oktató tanárok számára, 15. alkalommal rendezi meg nyári történelemtanár táborát.

A tábor célja, hogy a különböző országrészekből érkező történelem szakos tanárok, a témában színvonalas szakmai továbbképzésben részesüljenek, megismerjék mind a magyarországi, mind a szomszédos országok oktatási rendszerét, és arra is lehetőséget kíván biztosítani a rendezvény, hogy szoros emberi és szakmai kapcsolatok alakulhassanak ki. A tábor résztvevőinek a szakmai programok, előadások mellett lehetőségük lesz kulturális programokon való részvételre, továbbá a tervek között szerepel egy közös történelmi kirándulás is.

A tábor költségeit (szállás, ellátás, programok) a Rákóczi Szövetség felvállalja a sikerrel pályázó történelemtanárok számára.

A visegrádi országok középiskolai történelemtanárainak mátrafüredi találkozója alkalmat biztosít a visegrádi négyek történelem szemléletének és tantárgyi oktatási módszereinek kölcsönös megismerésére.

A rendezvény idei tartalmát képező téma Visegrádtól Visegrádig - A közép-európai államok együttműködése a középkortól napjainkig - kifejezi a visegrádi országok történelmi sorsközösségét a közép-európai térség szerves összetartozását.

A visegrádi országok történelem tanárai jelentős szerepet játszanak az ifjúság történelemi tudatának kialakításában, így a visegrádi térségben élő népek bemutatásában, a történelmi, társadalmi, politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok mentén.

A visegrádi országok történelem tanárainak találkozója nagyban elősegítheti az elmúlt 700 év legfőbb közös történelmi eseményeinek áttekintése, különböző értelmezési szempontok alapján. Az elmúlt 700 év eseményei rámutatnak arra a tényre, hogy mennyire közel áll egymáshoz a 4 visegrádi nemzet.
A találkozó lehetőséget kíván biztosítani a téma megismertetésére, valamint alkalmat biztosítani a visegrádi államok történelem tanárainak szakmai, intézményi és emberi kapcsolatok kialakítására.

A találkozó további célja, hogy az ott elhangzó előadások a résztvevő tanárok diskurzusának eredményeként, a visegrádi országokban felhasználható oktatási szöveggyűjteményként jelenhessen meg, lengyel, magyar, cseh és szlovák nyelven. A közös visegrádi együttműködésben megszülető történelemoktatási segédkönyv, egyedülálló szerepet töltene be abban a tekintetben, hogy a magyar, lengyel, cseh és szlovák nép még inkább ráeszméljen történelmi sorsközösségére és együttműködésének alapvető fontosságára.

A visegrádi történelemtanárok találkozó megfelelő módon folytatja a budapesti székhelyű civilszervezet, a Rákóczi Szövetség tizennégy éves múltra visszatekintő Kárpát-medencei történelemtanár táborainak hagyományát.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×