eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Minden hatodik rákbetegség megelőzhető vagy kezelhető lenne

Minden hatodik rákos megbetegedést olyan fertőzés okoz, amely nagyrészt elkerülhető vagy kezelhető lehetne.

A Lancet Oncology című szaklapban megjelent tanulmány szerint 2008-ban világszerte 7,5 millió ember halt meg rákban. A halállal végződő esetekből 1,5 millió olyan tumorra vezethető vissza, amelyet gyomorbaktériumok, humán papilloma vagy hepatitiszvírusok, illetve egyéb kórokozók idéztek elő.

"A bizonyos vírusok, baktériumok és paraziták által előidézett fertőzések világszerte a rák leggyakoribb, de elkerülhető okozói" - írják a tanulmány szerzői.

Évente újabb kétmillió rákos megbetegedést okoznak fertőzések, ezen esetek mintegy nyolcvan százalékát szegény országokban regisztrálják a kutatás szerint.

A tanulmányt az Egészségügyi Világszervezethez tartozó International Agency for Research in Cancer készítette Lyonban. Catherine de Martel és Martyn Plummer szakértők számos adatot elemeztek, többek között 184 országban kezelt több mint 27 rákfajta statisztikáit.

A két kutató becslése szerint a világ rákbetegségeinek mintegy 16 százalékát fertőzés okozza. A szegényebb országokban felfedezett betegségek aránya pedig (22,9 százalék) háromszor nagyobb, mint a fejlett ipari országokban mért 7,4 százalék.

Az olyan megelőző intézkedések, mint az oltások, a biztonságosabb injekciózási technikák és a baktériumok elleni szerek jelentős eredményeket érhetnek el a rák elleni harcban - vélik a tanulmány szerzői.

Elsősorban a humán papilloma vírus (HPV), a Helicobacter pylori baktérium és a hepatitisz B, illetve C vírus (HBV és HCV) által előidézett fertőzések kerülhetőek el és kezelhetőek. Ez a négy fertőzéstípus együttesen évente 1,9 millió rákbeteg halálért felelős - elsősorban gyomor-, máj- és méhnyakrákot okozhatnak.

"Mivel hatásos és viszonylag olcsó HPV és HBV elleni oltóanyagok váltak elérhetővé, a különösen hátrányos helyzetű országok egészségügyi rendszere támogathatná ezek széleskörű elterjesztését" - vonta le a következtetést Goodarz Danaei, a bostoni Harvard Egyetem kutatója.

A fertőzések által előidézett rákos megbetegedések száma 1990 óta félmillióval növekedett, de az összes rákos esethez képest mért aránya - 16-18 százalék - nem változott.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×