eur:
392.99
usd:
366.49
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Jobbak az amerikaiak tudományos ismeretei, mint az európaiaké

Hadilábon állnak a spanyolok a tudományos ismeretekkel: egy tizenegy országra kiterjedő felmérésben az utolsó hely jutott az ibériai országnak, ahol a megkérdezettek közel fele egyetlen ismert tudós nevét sem tudta felidézni.

Az Egyesült Államokban és tíz európai uniós tagállamban 1500-1500 emberrel készítettek tesztet, hogy felmérjék tudományos és tudománytörténeti ismereteiket.

Spanyolországban a válaszadók átlagosan 11,2 pontot értek el a maximális húszból, ami messze az utolsó helyre volt elég. A legjobban Dánia szerepelt, 15,6 pontos átlaggal - derül ki a BBVA alapítvány által készített felmérés eredményeiből.

A spanyoloknak mindössze 34,4 százaléka tudta, hogy az atomenergiának nincs köze a felmelegedéshez. Azzal pedig kevesebb, mint negyedük (24,3 százalék) van tisztában, hogy az antibiotikumok nem ölik meg a vírusokat.

A tíz európai ország átlageredménye 13,4 pont volt, míg az Egyesült Államoké 14,3 pont. Sorrendben Dánia után Hollandia (15,3 pont), Németország (14,8), Csehország (14,6), az Egyesült Államok (14,3), Ausztria (14,2), Nagy-Britannia (14,1), Franciaország (13,8), Lengyelország (12,4), Olaszország (12), végül pedig Spanyolország következik.

A tudománytörténetet illetően a legfőbb kérdésre adott válaszban a történelem három legjelentősebb tudósát kellett (volna) megnevezni. A spanyolok 45,9 százaléka egy ilyet sem tudott felidézni. Ez az arány az Egyesült Államokban 27,4, Dániában pedig 14,7 százalék volt. A tudósok közül legtöbben Albert Einsteint emlegették, Európában 42, az Egyesült Államokban pedig 50 százalékos aránnyal. Einsteintől messze leszakadva következett Isaac Newton, Marie Curie, Louis Pasteur és Galileo Galileli.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×