eur:
388.42
usd:
360.73
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hogyan segíthetnek az intelligens gyógyszerek?

Angliában már idén ősszel forgalomba kerülhet Helius néven egy olyan tabletta, amely a gyógyszerek pontos felhasználását és részben azok hatékonyságát is az eddigieknél pontosabban mutatja meg a betegnek és a kezelőorvosnak. Zelkó Romána gyógyszertechnológus az InfoRádiónak elmondta: a tabletta jeladóként segítheti a betegek kezelésének hatékonyságát.

Az intelligens tabletták hozzáadott értéket képviselnek, ez abban nyilvánul meg, hogy a hatóanyag felszabadulása térben és időben szabályozott, vagyis valóban a hatás helyén tud felszabadulni különböző impulzusok hatására - mondta az InfoRádió által megkérdezett gyógyszertechnológus az amerikai és brit kutatók által kifejlesztett Helius nevű tablettáról, ami a gyógyszerszedési szokásokról ad pontosabb képet. Zelkó Romána kiemelte: ezáltal várható, hogy a biohasznosíthatóság optimális lesz, vagyis a hatás ott történik, ahol arra szükség van, és a mellékhatások valószínűségét is lehet csökkenteni.

A gyógyszertechnológus elmondta, hogy a tabletta jeladóként segítheti a betegek kezelésének hatékonyságát. A Helius nem tartalmaz hatóanyagot, jelzőrésze egy két fémből álló csip, és a gyomorsavval történő érintkezés pillanatban kezdődik a jeladás. A detektort bőrre lehet rögzíteni, ez tudja mérni az áramot, a pulzust és a testhőmérsékletet is - fejtette ki.

A készítményt együtt kell bevenni a gyógyszerrel, így követhető a gyomorba jutása. Információt lehet kapni a gyógyszer bevételéről, ezáltal követhető a beteg terápiás együttműködése - hangsúlyozta Zelkó Romána.

Ha hatóanyag tartalmú tablettába tesszük a csipet, akkor követhető a tabletta szétesése, a hatóanyag felszabadulása is - tette hozzá.

Ez számos betegségtípusnál segíthet, a pszichés betegek kezelésében különös szerepe lehet, a tesztek során pedig cukorbetegekkel és a többi között magas vérnyomással, valamint szívproblémákkal küzdő páciensekkel is sikerrel tesztelték.

Angliában már idén szeptemberben megjelenhet a szer, Zelkó Romána szerint pedig a Helius nem sokkal később Magyarországon is elérhető lehet.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×