INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Új módszer a tüdőrák megállapítására

Infostart / InfoRádió
Egy egyszerű, új technikával javítani lehet a tüdőrákban szenvedő páciensek diagnózisát és kezelési esélyeit; brit tudósok a vérben keringő daganatsejtek számlálásával próbálják megállapítani a tüdőrák agresszivitását. A módszer gyakorlati alkalmazásáról az InfoRádiónak Peták István kutatóorvos beszélt.

Egyelőre nem helyettesítheti a hörgőtükrözéses, szövetminta-vételes vizsgálatokat az a diagnosztikai módszer, amelyet brit tudósok dolgoztak ki a tüdőrák kimutatására, ám néhány év múlva rutineljárássá válhat - mondta az InfoRádiónak Peták István kutatóorvos.

Az új módszer lényege, hogy képes kimutatni a vérkeringésbe került daganatsejtek mennyiségét. Ezek a sejtek felelősek a távoli áttétek képződéséért, és az áttétek befolyásolják leginkább a betegség kimenetelét. A brit kutatók másik célja az volt, hogy a vizsgálattal minél korábban megállapíthatóvá váljon, hatásos volt-e egy adott betegnél a kemoterápiás kezelés.

Peták István hangsúlyozta: a betegség végső diagnózisát jelenleg csak akkor tudják felállítani, ha közvetlenül a daganatból vesznek mintát, így lehet kideríteni, hogy a keringésben megjelent daganatsejtek honnan származnak. Ez a vizsgálat nem szűrőmódszer, a már felismert daganatos betegeknél alkalmazható.

Becslések szerint a tüdőrák világszerte 1,2 millió ember haláláért felel, kialakulásában pedig hatalmas szerepe van a dohányzásnak: az ilyen betegségben szenvedők kilencven százaléka a dohányosok közül kerül ki - mondta Peták István. A szűrésben a komputertomográffal készült felvételek segíthetnek, mert azokon a rendkívül kis méretű elváltozások is megfigyelhetők - fűzte hozzá.

Hanganyag: Domanits András


A címlapról ajánljuk