eur:
389.29
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ilyen is van: koleszterinben szegény tojás

Sokan a szívet védő diéta megtartása végett valósággal száműzték étrendjükből a tojást. Az Egyesült Államok Földművelésügyi Minisztériuma most megnyugtatásul közölte, hogy az utolsó évtizedben az amerikai tyúktojások koleszterintartalma jelentősen csökkent, D-vitamin tartalma pedig még ennél is nagyobb mértékben nőtt.

Az angolszász országokban hagyományos a tartalmas reggeli, melynek fontos eleme a tojás. Az utóbbi időben a táplálkozástudomány egyes képviselői a nagy angol reggeli szokásának egészséges mivoltát is megkérdőjeleztek, még többen pedig azt terjesztették, hogy a tojásban lévő koleszterin növeli az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.

Amerikai szakértők ezért már 2002-ben a legjobb laboratóriumokban tesztelték a tojás kalóriatartalmát, illetve a benne lévő átlagos koleszterin- és D-vitamin-mennyiséget. Ezt a korábbi adatot szembesítették a mérés megismétlésének eredményeivel.

Az eredmény a szakértőket is meglepte. A 18 területről begyűjtött tojásokat a hatóságtól független Virginiai Műszaki Egyetem laboratóriumába küldték földolgozásra. Az eredmények szerint ma egy nagy tyúktojásban átlag 186 milligramm koleszterin található, 14 százalékkal kevesebb, mint tíz esztendeje. A mostani tyúktojások 41 nemzetközi egység D-vitamint tartalmaznak, ez pedig 64 százalékkal több, mint egykoron.

"Ezek a változások igen kedvezőek" - hangsúlyozta Jacob Exler táplálkozáskutató. Ez azt jelenti, hogy naponta egy tojás elfogyasztása fontos eleme az egészséges táplálkozásnak. Emlékeztet arra, hogy a 2010-ben megjelent amerikai táplálkozási irányelvek szerint naponta maximum 300 mg koleszterint tartalmazhat a táplálék.

"A tojás az egészséges vegyes táplálkozás alapvető része" - mondta Exler. Ezzel nemcsak D-vitamint, hanem sok más vitamint és nyomelemet is kapunk. A kutatók szerint az amerikai mezőgazdaságban ma lényegesen kedvezőbb összetételű tápot adnak az állatoknak, mint korábban. Van, ahol a baromfitápba eleve D-vitamint is tesznek, ez magyarázhatja az igen jelentős mértékű javulást.

Idézik David Katz és munkatársainak tavaly a Nutrition Journal című folyóiratban megjelent cikkét, amely szerint a mértékletes tojásfogyasztás nem rontotta még a magas vérkoleszterinű emberek koleszterinszintjét sem.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×