eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Amerikai-ausztrál megállapodás a világűr felügyeletéről

Az Egyesült Államok és Ausztrália hétfőn aláírt egy megállapodást, amely megerősíti kettejük együttműködését a világűr ellenőrzésének területén.

"Ausztrália és az Egyesült Államok mély aggodalommal figyeli a világűr helyzetét, amely egyre inkább függ tőlünk, egyre terheltebb, és gyakrabban képezi viták tárgyát" - írták a felek az űrvédelemről folytatott megbeszéléseik végén kiadott közleményben.

A két ország egyetértett abban, hogy fontos megelőzni minden olyan tevékenységet, amely problémákhoz, félreértésekhez és bizalmatlansághoz vezethet ebben a kérdésben.

Illetékesek elmondták, hogy az egyezmény lehetővé teszi a déli félteke fölötti térben keringő tárgyak megfigyelését, amelyek között műholdak, űrszemét, és az Észak-Korea által fellőtt ballisztikus rakéták is megtalálhatóak.

Az amerikaiak csak az északi félgömb fölötti területet tudják ellenőrizni, a déliről jóval kevesebb információ áll rendelkezésükre. Ausztrália földrajzi helyzetéből adódóan azonban képes pótolni ezt az űrt.

A felek cáfolták, hogy igaz lenne az a sajtóértesülés, amely szerint Washington új űrfelügyeleti bázist építene Ausztrália nyugati részén. Rámutattak, hogy a jelenlegi megállapodás a már létező támaszpontokon alapul.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×