eur:
389.64
usd:
361.93
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Eltűntnek hitt betegségek tűnhetnek fel Magyarországon is

A természeti katasztrófák számának növekedésével eltűntnek hitt betegségek bukkanhatnak fel újra, és a modern közlekedési eszközök révén akár 24 óra alatt el is terjedhetnek a Föld bármely pontján - figyelmeztetett az InfoRádiónak az ÁNTSZ járványügyi főosztályának a vezetője. Haitin már csaknem háromszázan haltak meg kolerajárvány miatt.

A Haitin pusztító kolerajárvány áldozatainak száma már háromszáz fölé nőtt, és háromezernél többen betegedtek meg. Az ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője az InfoRádiónak azt mondta: a kolera nem tűnt el teljesen, augusztusban Nigériában volt járvány.

A fertőzés repülőgéppel könnyen átvihető bárhova, és 24 óra alatt a járványos betegségek a Föld bármely pontjára eljuthatnak - figyelmeztetett Ócsai Lajos. Véleménye szerint Haitin is az lehetett a gond, hogy behozták a fertőzést, azt nem tudták megfelelően kezelni, így gyorsan képes elterjedni.

A természeti katasztrófák miatt újra felbukkanhatnak és elterjedhetnek eltűntnek hitt betegségek - közölte a főosztályvezető. Ócsai Lajos hangsúlyozta, hogy az állatokat és embereket is megfertőző és állatról emberre terjedő betegségek különösen veszélyesek - ezek felbukkanásával olyan helyeken is számolni kell, ahol eddig nem is gondolták. Ilyenek például a vírusos, vérzékenységet okozó lázak - tette hozzá.

Az ÁNTSZ munkatársa szerint Magyarországon is előfordulhatnak egzotikus betegségek azzal, hogy behozzák külföldről, de ezek elterjedésére nincs nagy esély. A nehezen felismerhető vagy Magyarországon új betegségek ugyanakkor okozhatnak gondot - vélekedett.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×