eur:
389.7
usd:
361.88
bux:
68312.6
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Roska Tamás: A egészségügy kitörési pontja a bionika lehet

A magyar egészségipar egyik kitörési pontja lehetne a bionika - mondta az InfoRádiónak Roska Tamás akadémikus, miután átvette a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a csillaggal.

Október 23-a alkalmából Roska Tamás "a neurális hálózatok, a nemlineáris rendszerek és hálózatok, a vizuális információfeldolgozás, valamint a celluláris szuperszámítógépek terén végzett nemzetközileg is elismert tudományos, kutatói munkássága, oktatói tevékenysége elismeréseként" kapott állami kitüntetést.

Már Neumann János számára fontosak voltak azok az "inspirációk", amelyeket az idegrendszer működéséből szerzett - mondta az InfoRádiónak a Széchenyi-díjas villamosmérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar prodékánja.

A kitüntetett elmondta: a processzorok egyre kisebbek lettek, mígnem 1974-ben megalkották a mikroprocesszort. Később felmerült a kérdés, hogyan lehet versenyre kelni az idegrendszer működésével, és kiderült, hogy sok egyszerű processzor kell ahhoz, hogy utánozni lehessen - ezek az úgynevezett neurális hálózatok.

A celluláris hullámszámítógépek egy sajátos helyet foglalnak el a számítástechnikában, velük egy új korszak kezdődött - hangsúlyozta Roska Tamás, aki hozzátette: emellett még az elmúlt pár évben kialakult bionika is foglalkoztatja. Ez két csúcstechnológia, a biotechnológia és az információtechnika találkozási pontján kialakult iparág, amelynek egyik része az olyan protézisek kialakítása, amelyek az idegrendszerhez tudnak kapcsolódni.

Ez a csúcstechnológiában a leggyorsabban fejlődő iparág, ezért javasoltuk, hogy a Széchenyi-tervben az egészségiparon belül egy kitörési pont legyen - emelte ki a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×