INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Filiszteus templom romjait fedezték fel Góliát szülővárosában

InfoRádió / MTI
Filiszteus templom romjait fedezték fel izraeli régészek Gat városában, amely a Biblia szerint Góliát szülőhelye volt.

Aren Maeir, a Bar Ilán Egyetem professzora 13 éve irányítja Izrael legnagyobb településdombja, a tel-cafiti lelőhely feltárását, amely Askelón és Jeruzsálem között félúton, a Kiriat Gat közelében található.

Az idei ásatási szezonban a feltárásokban izraeli régészek mellett részt vettek ausztrál, amerikai, brit, holland, kanadai, lengyel, német, olasz, spanyol, svájci kutatók - olvasható az Israel National News honlapján.

A templom és a helyszínen előkerült számos rituális rendeltetésű tárgy a Kr.e. X. évszázadból való.

"Ami a legérdekesebb, az a templom szerkezete, amelynek mennyezetét két központi oszlop támasztja. Ez emlékeztet Sámson jól ismert történetére, amely a Bírák könyvében olvasható.

Eszerint Sámson halála előtti utolsó hőstettként ledöntötte Dágon isten templomának oszlopát, és az épület maga alá temette őt az ott mulatozó filiszteus főemberekkel együtt" - magyarázta Aren Maeir, hozzátéve: a lelet azt jelentheti, hogy a Sámson történetében szereplő templomszerkezet tipikus volt a korabeli filiszteus városokban.

A feltárások során a régészek meggyőző bizonyítékokat találtak arra, hogy egy pusztító erejű földrengés rombolta le Gat épületeit a Kr. e. VIII. században, amely Ámosz próféta könyvében szereplő leírásra emlékeztet. Az archeológusok a helyükről elmozdult és romba dőlt falakat tártak fel.

"Az épületek kártyavárként omlottak össze, ami arra enged következtetni, hogy a Richter skála szerinti 8-as erejű földrengés sújthatta a várost" - emelte ki Aren Maeir.

További bizonyítékok kerültek elő, amelyek azt tanúsítják, hogy mint ez a Királyok II. könyvében szerepel, Gat városát hosszú ostrom után Hazael, Arám királya romboltatta le Kr.e. 830 táján. Találtak olyan leleteket is, amelyek azt támasztják alá, hogy Kánaánban az első filiszteus településeket Kr.e. 1200 körül létesítették.

A címlapról ajánljuk