eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Szabad szemmel is látható lesz a McNaught-üstökös

Szabad szemmel is láthatják a McNaught-üstököst a britek június 22-én éjszaka - hívta fel a figyelmet a Daily Telegraph.

John Mason, a brit asztronómiai intézet professzora a lapnak úgy nyilatkozott, a következő napokban az Egyesült Királyság nagy részéről látható lesz a C/2009 R1 számú üstökös. Igaz, nem minden éjszaka figyelhető meg szabad szemmel, de egy távcső segítségével bárki felfedezheti az égen a zöld színben ragyogó égitestet.

A szakember kiemelte, június 22-én éjszaka szabad szemmel is láthatják majd a britek az üstököst, amely a jelenlegi adatok szerint július 2-án 60 millió kilométerre közelíti meg a Napot. "Soha többet nem láthatjuk a Földről ezt az üstököst, úgyhogy érdemes rászánni egy éjszakát. Azt is mondhatnám, hogy soha vissza nem térő alkalom" - tette hozzá John Mason.

Az ausztrál Robert McNaugh amatőr üstökösvadász 2009 szeptember 9-én fedezte fel ezt a Nap körül keringő égitestet, amely a napokban mintegy 170 millió kilométerre közelíti meg a Földet. Ez a távolság azonban még mindig nagyobb, mint 1 CsE, azaz a Föld Naptól mért közepes távolsága, vagyis közel 150 millió kilométer.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×