eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással a Szojuz űrhajó

Összekapcsolódott a Szojuz TMA-19 orosz űrhajó a Nemzetközi Űrállomással, amelynek fedélzetén így most módon ismét hatfős legénység dolgozik - közölte a Moszkva melletti földi repülésirányító központ. A Szojuz péntekre virradó éjszaka, automata üzemmódban kapcsolódott az ISS-hez.

A Szojuz fedélzetén két amerikai és egy orosz űrhajós - Douglas Wheelock, Shannon Walkert és az orosz Fjodor Jurcsihin - érkezett az űrállomásra, ahol eddig két orosz és egy amerikai űrhajós dolgozott: Alekszandr Szkvorcov parancsnok, Mihail Kornyijenko és Tracy Caldwell fedélzeti mérnökök.

Most először fordul elő, hogy az ISS fedélzetén egyszerre két női asztronauta teljes, több hónapig tartó szolgálatot teljesít. Az űrállomáson áprilisban ugyan négy nő is tartózkodott, de csak egy hétig, s közülük hárman amerikai űrsiklón érkeztek erre a rövid időre.

A most a Szojuz fedélzetén az ISS-re érkezett űrhajósok két nappal korábban, a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőteréről indultak el. Fellövésük véletlenül egybeesett annak 47. évfordulójával, hogy a szovjet Valentyina Tyereskova személyében először indult nő a világűrbe. Péntek hajnali megérkezésük pedig az első amerikai űrhajósnő, Sally Ride fellövésének 27. évfordulójára esett.

A most megérkezett három űrhajós közel fél évet tölt majd a Nemzetközi Űrállomáson. Ezen idő alatt fogadnak három orosz Progressz teherűrhajót és két amerikai űrsiklót - szeptember közepén a Discoveryt, november végén az Endeavourt -, és öt űrsétát hajtanak végre. Emellett természetesen tudományos kísérleteket is végeznek.

Mivel az Egyesült Államok az év végén a tervek szerint leállítja az űrsiklóprogramot, a jövő évtől űrhajósok egy ideig csak orosz Szojuz űrhajókon utazhatnak az ISS-re, amelyre a teherszállítmányokat pedig orosz, európai, japán és amerikai űrhajókkal juttatják majd el.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×