eur:
396.85
usd:
355.57
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Gondolataival vezeti az autót

A világon elsőként szerzett autóvezetői engedélyt egy osztrák férfi, akinek tőből amputált karját gondolat-vezérelt bionikus végtaggal helyettesítették.

A 22 éves Christian Kandlbauer négy évvel ezelőtt húszezer voltos áramütés következtében vesztette el mindkét karját. A technika fejlődésének és az intenzív rehabilitációnak köszönhetően a fiatalember ismét önálló életet élhet, ráadásul az autóját is maga vezetheti.

A gyógyászati segédeszközöket gyártó Otto Bock vállalat szakemberi szerint az általuk fejlesztett bionikus művégtag az első, amely a laboratóriumi tesztelést követően a mindennapi használatra is alkalmas.

A technológia lényege az úgynevezett célzott izombeidegzési (TMR) eljárás. Kandlbauer esetében az amputált végtagot korábban vezérlő idegeket a mellkasi izmokba ültették át. Az áthelyezett idegek lehetővé teszik, hogy az agyból a kar irányítására érkező impulzusok a mellkasi izmokba érjenek. Ezek az izmok pedig annyira felerősítik az agyból érkező jeleket, hogy a mellkas felszínére helyezett elektródákkal képesek felfogni azokat. A jeleket egy mikroszámítógép értelmezi, amely a gondolattal egy időben az utasításokat a művégtagba továbbítja.

A bionikus kar annyira tökéletes, hogy használója valódi karjának érzi azt. Az osztrák fiatalember nemcsak a vezetést és a munkáját tarthatja meg, hanem egy pohár sört is bármikor megragadhat - adta hírül a BBC.

Az első bionikus végtag operációra 2004-ben került sor az Egyesült Államokban. Ekkor a nyaktól lefelé teljesen bénult 25 éves Matthew Nagle kapott olyan művégtagot, amellyel televíziót kezelni, tárgyakat mozgatni és még levelezni is tudott.

Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×