eur:
389.75
usd:
361.92
bux:
68484.97
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az oroszok mernek nagyot álmodni

Oroszországnak atommeghajtású űrhajót kell építeni a Mars-utazáshoz, mondta az űrprogram vezetője. Anatolij Perfimov szerint a tervek már 2012-re készen állhatnának.

Anatolij Perminov mer álmodni. Úgy véli, két éven belül meg lehet tervezni azt az atommeghajtású űrhajót, amely a Marsra és más bolygókra vihetne embereket és segíthetne az előretolt telepek létrehozásában.

Az előzetes tervek elkészülte után további kilenc évig tartana az űrhajó megépítése, ami szerinte 400 millió eurót emésztene fel.

A projekt célja az űrkutatás magasabb szintre emelése. Ennek része lenne, hogy embert küldenénk a Marsra és más bolygókra, ahol telepeket hoznánk létre - mondta Perminov egy kormányülésen.

A valóság egyelőre az, hogy Oroszország még mindig a negyven éve tervezett Szojuz űrhajót használja misszióihoz. A Szovjetunió szétesése előtt bocsátották fel a nagy ígéretet, a Burán űrrepülőgépet. Az egyetlenegyszer repült Burán külsőre sokban hasonlított az amerikai űrsiklókhoz, ám, távirányítással is tudott repülni - első és egyetlen útján ugyanis nem ült benne senki. A nagy remények ellenére és az elapadt források miatt a Burán egy vidámparkban végezte.

Az is igaz azonban, hogy az oroszok az utóbbi években nem szenvedtek el olyan tragikus baleseteket, mint az amerikaiak az űrsiklókkal, és a Szojuz egy ideig az egyetlen olyan eszköz lehet, amely embert visz fel az űrbe.

A NASA szerdán lőtte fel először új rakétáját, az Arest, és bár a maga a fellövés jól sikerült, a gyorsító rakéta súlyosan megrongálódott, amikor a tengerre ereszkedés közben összecsukódott az egyik ejtőernyő. Az amerikai űrügynökség az Aresszel akarja kiváltani az űrsiklókat és ismét embert feljuttatni a Holdra.

A Szovjetunió és Oroszország korábban is pályára állított már nukleáris meghajtású műholdakat. Ezek a reaktorok csak néhány kilowattos teljesítményt tudtak kiadni, és általában egy éven belül leálltak. A mostani terv az, hogy egy megawattos reaktort hozzanak létre. A NASA egyik szakértője szerint az atommeghajtásnak különösen a távoli űrmissziókban lehet fontos szerepe, mert az kétszer olyan üzemanyag takarékos, mint a hagyományos rakéták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×