eur:
390.93
usd:
366.65
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Több millió éves csontvázlelet Etiópiában: "Ardi" még mindig nem a közös ős

Az emberré válás folyamata sokkal bonyolultabb volt, mint ahogy eddig gondolták a tudósok - erre enged következtetni egy csontváz, amelyre a mai Etiópia területén bukkantak a kutatók. Az Ardipithecus ramidus 4,4 millió évvel ezelőtt élt, de nem elég régen ahhoz, hogy az ember és a csimpánz régóta keresett, közös ősének tekinthessük - mondta az InfoRádiónak Kordos László paleontológus.

A legkorábbi ismert hominida - az emberfélék családjába tartozó főemlős - maradványait fedezték fel Etiópiában. Az Ardipithecus ramidus, vagyis "Ardi" egymillió évvel idősebb, mint a leghíresebb Australopithecus-lelet, "Lucy", amelyre a hetvenes években bukkantak szintén Etiópiában. Lucy egy nőstény csontváza, amelynek alapján a tudósok feltételezték, hogy az emberi faj az Australopithecusokból fejlődött ki. Az Ardipithecus viszont az emberelődök egy még korábbi fázisára utalhat.

A mostani csontvázlelet 4,4 millió éves, vagyis ez még nem a közös ős, mivel a gorilla-csimpánz-ember fejlődési vonal valamikor 6-7 millió év környékén válhatott el - mondta az InfoRádiónak a Magyar Állami Földtani Intézet igazgatója.

Kordos László hozzátette: a lelet egy csimpánzszerű ember, vagyis nem egy átmeneti lény, hanem egy specializálódott mellékág, ami arra utal, hogy nem volt olyan egyszerű az elválás, mint ahogy azt eddig feltételezték.

A paleontológus szerint az elválás nem élesen ment végbe, hanem egymás mellett több fejlődési vonal alakult ki, amelyek közül a most megtalált Ardipithecus ramidus az egyik. Hozzátette: a lelet egyes csontjait már 17 évvel ezelőtt megtalálták.

A szakember elmondta azt is: a csimpánz, a gorilla és az ember feltételezett közös őse kezdetben fán élt, négykézláb mozgott, később pedig tudott a földön is felegyenesedve két lábon járni. Elsősorban növényeket evett és kis termetű volt. Agykoponyája is kicsi volt, ám ahogy lejött a fáról és a talajon is tudott mozogni, megnövekedett a mérete.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×