eur:
388.49
usd:
360.59
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nagyobb veszélyt jelent a gyermekeinkre a szmog, mint eddig gondoltuk!

Nagyobb veszély leselkedik a gyerekekre az utakon a szmogban található mikroszemcsék miatt, mint ahogy azt korábban gondoltuk - írja egy tanulmány.

A BBC által megrendelt londoni kutatás korábbi eredményei azt mutatták, hogy a 8-9 éves gyerekek tüdejének kapacitása 5 százalékkal kisebb, mint a brit átlag. A gyermekek 7 százalékának tüdőműködése egyszerűen veszélyesen minimális.

Ezek az apró mikroszemcsék, részecskék a kipufogócsőben keletkeznek, és sokkal kisebbek még az emberi hajszálak vastagságánál is: sokszor még a tíz mikront sem érik el (ezt hívják PM10-nek).

A Lancasteri Egyetem kutatói arra is figyelmeztetnek, hogy ezek koncentrációja sokkal nagyobb a szmogban, mint ahogy a hivatalos megfigyelések mutatják. Az utak menti növények leveleinek vizsgálata azt mutatja ugyanis, hogy a szennyezettség sokkal nagyobb a gyermekek fejének magasságában, mint a felnőttekében.

Britannia pedig amúgy is EU-s büntetés elé néz a megengedett legmagasabb légszennyezettségi értékek átlépése miatt. Jonathan Grigg professzor, a kutatás vezetője úgy nyilatkozott a BBC-nek: London East End negyedének gyermekeinek tüdőműködése alacsonyabb szintű, mint a brit átlag, azaz felnőtt korukban nagyobb az asztma, a különböző fertőzések és a légúti problémák jelentkezésének esélye, mint másoknak.

Sok éven át összesen 207 tanuló vett részt rendszeres teszteken különböző londoni iskolákból. Az időközi adatok szerint 149 gyerekből tizenegynek a tüdőkapacitása kisebb, mint a brit átlag 80 százaléka - ami a szakértők szerint igen kritikus határ.

Az egyik teszten az volt a feladat, hogy köhögjenek, így elemezni tudták a gyerekek torokváladékát. A mikroszkópos vizsgálatok pedig megmutatták, hogyan jutnak a tüdő legmélyére az apró részecskék. Az eredmények a várakozások szerint arra ösztökélik majd a londoni kormányt, hogy tegyenek lépéseket a levegőminőség javítására, hogy az megfeleljen az uniós követelményeknek.

Az EU követelményei szerint a PM10-es részecskék koncentrációja alacsonyabb kell legyen a köbméterenkénti negyven mikrogrammnál. Britannia legtöbb városában azonban jóval magasabb ez az érték.

Az automata monitorozás három méteres magasságban gyűjti a mintákat, hogy elkerüljék a vandalizmust a szerkezetek. Azonban Barbara Maher professzor és csapata új technológiával méri a szennyeződéseket - eszerint a részecskék sokszor tartalmaznak fémmaradványokat. Alacsonyabban pedig, egy felnőtt vagy egy gyermek magasságában a koncentráció ráadásul jóval magasabb, mint feljebb. Itt, lent a fémet is tartalmazó részecskék koncentrációja akár kétszerese is lehet a feljebbinek.

Az EU 27 tagállamából egyébiránt 24 lépi át a követelményeket

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Február óta nem látott szinten a forint

Február óta nem látott szinten a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfőn egyelőre erősödésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest a reggeli enyhe gyengülés után. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×