eur:
388.51
usd:
360.6
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az istenek haragja ellen: mégis jogos volt Szókratész halálbüntetése?

A korabeli jog szerint törvényes volt Szókratész kivégzése - állítja a Cambridge-i Egyetem egyik ókortudósa, ellentmondva az eddigi véleményeknek, amelyek szerint az antik gondolkodó elítélése a történelem egyik legnagyobb jogi skandaluma lett volna.

A Krisztus születése előtt 399-ben megtartott tárgyalást a történészek évszázadokon át paródiaként és a jog sárba tiprásának mintapéldájaként tartották számon. Szókratészt istenkáromlással és a fiatalok megrontosásával vádolták. Halálra ítélték, és ő kiitta a bürökpoharat.

Paul Cartledge professzor új könyvében arra a következtetésre jut, hogy az eljárás jogszerű volt és Szókratész tényleg bűnös volt, a büntetése pedig arányos a korabeli jog szerint. Mint mondta, mindenki tudja, hogya görögök találták fel a demokráciát, azonban ez nem olyan demokrácia volt, mint amilyennek mi ma ismerjük.

A Szókratész ellen felhozott vádak ugyan ma nevetségesnek tűnhetnek, de az ókori Athénban ezzel őszintén a közjót szerették volna szolgálni. A történészek szerint Szókratész annyit bírálta a korabeli politikusokat, hogy azok így próbáltak megszabadulni tőle. Szókratész bűnbakká vált, mint Athén megannyi bajának okozója, közte a pestisé és a főbb katonai vereségeké.

A professzor azt állítja, hogy rengeteg polgár mindezt úgy fogta föl, hogy az isteneik megsértődtek. Szókratész pedig megkérdőjelezte számos istenség tekintélyét és legitimitását - vagyis megharagította  az isteneket, s ezért az egész város szenvedett.

A professzor emlékeztetett arra, hogy az athéni szokások szerint a vádlottak maguk állhattak elő a megfelelő büntetéssel. Szókratész először azzal viccelődött, hogy meg kéne őt jutalmazni, és csak kisebb büntetéssel állt elő, de a bírák nem értették a poént, és kimérték a halálos ítéletet. A halálával athéni szemmel nézve megtisztult és újra megerősödött a társadalom.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×