eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Egy szájbetegség is kiválthat szívrohamot?

Genetikai kapcsolat áll fönn egy ínyprobléma, a periodontitisz és a szívbetegségek között - állítja egy német kutatócsoport. A fölfedezett génmutációról egy konferencián számoltak be a tudósok. A kieli egyetem tanárai, élükön Dr. Arne Schaeferrel úgy vélik, az ínybajt nagyon komolyan kell venni és minél hamarabb kezelni kell. A szívkoszorúér-betegségeknek és az ínybajnak ugyanazok a kockázati tényezői is: elsősorban a dohányzás, a cukorbetegség és az elhízás.

A kutatók azonosságokat fedeztek fel a szájüregben és a szívkoszorúér vérrögeiben talált baktériumok között, ráadásul mindkettő betegségre jellemző egyfajta kiegyensúlyozatlan immunreakció és krónikus gyulladás.

Az egyik elképzelés szerint az ínybajt okozó baktérium kivált egy enyhébb gyulladásos válaszreakciót szerte a szervezetben, aminek következtében olyan elváltozások jelennek meg az artériákban, ami akár szívrohamhoz is vezethet. A másik elképzelés szerint a baktérium megzavarja az értágulást, így be tud kerülni a vérkeringésbe.

Schaefer arról beszélt a bécsi konferencián, hogy az ominózus génkapcsolat a kilences kromoszómán található. Ez már korábban is kapcsolatba volt hozva a szívrohammal, az utolsó felmérések során pedig a 1097 szívbeteg mellett 151 ínybeteg szervezetében is megtalálták.

Azt remélik a tudósok, hogy felfedezésük kapcsán hamarabb el lehet kezdeni az ilyen betegségben szenvedők kezelését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×