eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Középkori pápai bullára akadtak az olasz földrengés romjai között

Egy 1294-ből származó pápai bullát találtak meg a földrengés sújtotta közép-olaszországi L,Aquilában - közölte a helyi polgármesteri hivatal. A felbecsülhetetlen értékű dokumentumot az április 6-án a Margherita palota súlyosan megrongálódott tornyának romjai között találták meg.

A "remete pápaként" emlegetett V. Celesztin adta ki a "megbocsátás bulláját", amely teljes feloldozást ígér minden bűneit meggyónó és megbánó hívőnek, aki az év augusztus 28-án és 29-én belép a Santa Maria di Collemagio bazilika "szent kapuján".

Ez utóbbi napon lépett a trónra L,Aquilában idős bencés szerzetesként V. Celesztin, az első, aki a pápai állam határain kívül uralkodott és a mai napig az egyetlen, aki lemondott egyházfői méltóságáról. Uralkodása mindössze négy hónapig, decemberig tartott, lemondásával a római katolikus egyházon belül eluralkodott korrupció ellen tiltakozott.

A hosszúra nyúlt konklávén a szerzetes határozottan elutasította a méltóságot, de azt senki sem hagyta annyiban. A bíborosok követei igyekeztek megmagyarázni neki, hogy a hosszas választás után nincs alkalmasabb ember a pápai trón betöltésére. II. Károly és Martell Károly szintén igyekeztek rábírni a tiara elfogadására, és azonnal elkezdték érdekeikhez idomítani az egyházfőt. A források szerint Pietro megpróbált elszökni a világ elől, de ezt igazán a nép gátolta meg. A köznép Itáliaszerte üdvözölte a szent életű szerzetest a pápai trónon.

Rövid és erélytelen uralkodása során azonban hozott fontos intézkedéseket, például a kánoni jogokba véttette, hogy a pápának joga van lemondani trónjáról.

A már 1313-ban szentté avatott pápa olajfából készült botját, valamint a híres kapu kulcsát szintén megtalálták a tűzoltók. Ugyanakkor kimentettek az erősen megrongálódott bazilikából egy nagyméretű festményt, amely az V. Celesztin csatája címet viseli. A 13. században épült templom, amelyet már egyszer újjá kellett építeni egy 1703-as földrengés után, ismert zarándokhely, ahol V. Celesztin ereklyéit őrzik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×