eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Egy ember az űrből: Charles Simonyi mesél az élményeiről

A két űrhajó összekapcsolása, a súlytalanság és a nagy sebesség voltak a leginkább maradandó élmények Charles Simonyi űrturista számára. A magyar származású, Seattle-ben élő mérnök egy hete érkezett vissza legutóbbi űrutazásáról.

Hogyan telt az idő az űrben?

Tartottam a kapcsolatot iskolákkal és a válaszoltam a gyerekek kérdéseire, hogy lássák, milyen izgalmas az űr, de különösen azért, hogy tudják, mennyire fontos a természettudományok, a fizika, a matematika és a mérnöki tudományok tanulása.

Egy ilyen űrutazás minden alkalommal újabb és újabb tanulási feladat. Ugyanakkor azt mondta: most sokkal tapasztaltabb volt. Ez azt jelenti, hogy most több mindent tudott elvégezni?

Sokkal többet tudtam csinálni. A tapasztalat inkább a fizikai tapasztalatra vonatkozik, hogy az ember hogyan mozog, hogyan dolgozik. De természetesen nagyon sokat segít az, hogy három hónappal több a kiképzés.

Mi az, ami nagyon furcsa az űrben? A mozgás vagy az egészségügyi következmények? Említette, hogy a csontok és az izmok más állapotban érkeznek vissza.

Igen, gyengébb állapotban. Az ember, ha nincs felkészülve, kezdetben szédül. Nehéz egyik helyről a másikra átmenni, járkálni. Úgy kell megtanulni, mint ahogy az ember a biciklizést megtanulja.

Van egy tipikus mozgásforma, amely a súlytalanság körülményei között használható?

Van, de azt is meg kell tanulni, hogy az ember cikkcakkban, a padlóról a plafonra és onnan visszaugrál, így halad előre.

A sebességet említette még, mint különleges élményt.

Ez azt jelenti, hogy az ember San Francisco fölött van, és elkezd beszélni egy helyi amatőrrel, de mielőtt még befejezné a beszélgetést, már Chicago fölé ér. Ott még egy amatőrre van idő, hogy New York felett aztán megszakadjon ez a kapcsolat. Egészen elképesztő a kontinensek gyors "járása". Az ember látja, hogy Ausztrália fölött van, de tudja, hogy fel kell készülni egy beszélgetésre Seattle-lel, de nem biztos, hogy erre van idő.

Elhangzott, hogy ez az utolsó útja volt. Felmenne újra az űrbe, ha tehetné? És ha nem, miért nem?

A legnagyobb probléma, hogy rengeteg időt vesz igénybe. Szívesen felmennék, de most a család a legfontosabb. Most házasodtam meg, és a családalapításra figyelek.

Mikor jön Magyarországra legközelebb?

Nem tudom mikor, de rendszeresen jövök.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×