eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Energiadús ötletek: üzemanyagot algából

Akár 5-10 éven belül komoly szerepe lehet a világ üzemanyag-felhasználásában az algából gyártott bioetanolnak - állítják a kutatók, akik komoly lehetőséget látnak az eddig kihasználatlan vízi növényben.

Az algának sok fajtája létezik, ezek szinte bármilyen méretet felvehetnek. Vannak közöttük egysejtűek, de olyanok is, amelyek akár 30 méteresre is megnőnek. Algákat találunk a sós és az édes vizekben, de még a mocsaras területeken is. Gyakran túl sok van belőlük, ez zavart okozhat akár az élővilágban, épp ezért merült fel az ötlet: az algákat hasznosítani kellene, méghozzá bioüzemanyagként.

A kapcsolat az üzemanyagok és az algák között évmilliókra nyúlik vissza, ugyanis az egykori algatelepek alakultak át milliónyi év alatt olajtelepekké, amelyet manapság a föld alól pumpál ki az emberiség. Az algák előnye más bioüzemanyaghoz képest, hogy a többi növénynél sokkal gyorsabban növekednek. Vannak olyan fajták, amelyek képesek hatóránként megkétszereződni.

A felhasználáshoz elsőként azt kell megvizsgálni, melyek azok az algafajták, amelyek alkalmasak lehetnek bioetanol előállítására. Sok fajtának magas a cukortartalma, így nem okozhat gondot a termelés. Azt is vizsgálni kell még, hogy milyen algatelepekről érdemes begyűjteni a növényeket: mesterségesen kialakított zárt telepekről vagy a tengerek, óceánok mélyéről. Utóbbi olcsóbb, ám veszélyeztetheti az élővilágot.

Szakemberek szerint 5-10 éven belül az alga felhasználhatóvá válhat, sőt komoly szerepe lehet az üzemanyaggyártásban.

Címlapról ajánljuk
Győrben lesújtott a három csapás szabálya, életfogytiglant kapott egy pedofil

Győrben lesújtott a három csapás szabálya, életfogytiglant kapott egy pedofil

Mivel az elkövetőt hasonló bűncselekmények miatt korábban már kétszer is elítélték, a mostani eset után lehetett alkalmazni a három csapás szabályát – mondta az InfoRádióban a Győri Fellebbviteli Főügyészség szóvivője. Takácsné Karácsony Anikó hozzátette: legkorábban 25 év múlva lehetne feltételesen szabadságra bocsátani a többszörös visszaeső bűnözőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Zombihitelek fenyegetik az ingatlanpiacot, már beindultak az eljárások az USA-ban

Zombihitelek fenyegetik az ingatlanpiacot, már beindultak az eljárások az USA-ban

Az NPR új vizsgálata szerint nőtt a második, jellemzően elfelejtett jelzáloghitelek miatt indult végrehajtások száma az Egyesült Államokban. A zombi jelzáloghiteleknek nevezett csomagok olyan hitelek, amelyekről a lakástulajdonosok azt hiszik, hogy már régen nem kell azokat fizetniük, mert a bankok már követelték rajtuk azokat. De ezek újra életre kelnek, amikor a behajtók fillérekért megvásárolják őket, majd megpróbálják behajtani a tartozást, gyakran visszamenőlegesen kivetett kamatokkal és díjakkal. Több százezer amerikai ingatlantulajdonos lehet érintett, ami súlyos válsághoz vezethet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×