eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egyszerű fertőzés kiválthatja a gyerekkori leukémiát

Bebizonyosodott, hogy egy egyszerű fertőzés kiválthatja a gyerekkori leukémiát: brit rákkutatók azonosították azt a molekulát, amelyet a szervezet a fertőzés legyűrése érdekében termelni kezd - s amely stimulálja a rákbetegség kifejlődését.

A brit Rákkutató Intézet munkatársai azonosították a TGF nevű molekulát, amely kiváltja a rákot megelőző állapotban lévő őssejtek sokszorozódását - az egészségesek kárára.

Leukémia akkor alakul ki, ha a csontvelőben kórossá válik a vérsejtképzés folyamata. Kutatók már korábban azonosították azt a genetikai mutációt - két gén egybeolvadását -, amely magzati korban alakul ki, és amelynek eredményeként létrejönnek a leukémia előtti sejtek.

Ezek a sejtek azután elkezdenek szaporodni a csontvelőben, ahol egyfajta "néma bombaként" ketyegnek akár 15 évig is, mielőtt megjelenik a betegség. Kutatások szerint ez a mutáció 100 újszülöttből egynél jelen lehet, ám az érintetteknek csak az egy százalékánál alakul ki később a leukémia. Ez pedig azt jelenti, hogy kell valami, ami "beindítja" a sejtburjánzást.

Ez lehet a legújabb vizsgálat szerint a TGF nevű molekula. Az ismeret birtokában pontosabban felmérhetik, miképpen hat a szervezet szokatlan immunválasza a leukémiához, és talán sikerül megelőzni is a kórt, például oltással - hangsúlyozta Mel Greaves professzor, aki részt vett a kutatásban.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×