eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Sertésektől is terjedhet emberre a halálos kór

Sertésektől is elkaphatják az emberek az Ebola vírust - derült ki, miután egy Fülöp-szigeteki tenyésztő az egyik állatától fertőződött meg. Járványügyi szakemberek szerint ez az eset egyedülálló, hiszen eddig az emberen kívül csak főemlősökön tapasztaltak Ebola-megbetegedést.

Egy Fülöp-szigeteki sertéstenyésztő az egyik állatától fertőződött meg Ebola-vírussal. Ugyanakkor a most észlelt Ebola Reston nevű szubtípus nem annyira veszélyes az emberre, a hat hónapja megbetegedett állattenyésztő is egészséges - mondják a szakemberek.

A jelek azonban aggodalomra adnak okot, mert a sertésekben olyan vírustörzsek is kialakulhatnak, amelyek sokkal veszélyesebbek, vagy akár halálosak is lehetnek.

Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezetének vezetője, Dr. Juan Lubroth szerint az aggódás helyett inkább további kutatásokra van szükség, hiszen a vírussal kapcsolatban még rengeteg a megválaszolatlan kérdés.

Az Ebola Reston-t - ami alapvetően egy majmok között terjedő vírus - tavaly mutatták ki sertésekben a Fülöp-szigeteken. Az egészségügyi hatóságok bezártak két farmot, és vérmintát vettek hatezer sertéstől, ötven munkástól és a húsfeldolgozó üzemek dolgozóitól. Csak négy állat és egy munkás tesztje bizonyult pozitívnak.

A Fülöp-szigeteki sertéseknél megfigyelt Reston-fertőzés azért egyedülálló, mert eddig főemlősökön kívül nem tapasztaltak járványos megbetegedést és elhalálozást. Az is különleges, hogy a most észlelt vírus csupán 95-97 százalékos azonosságot mutat a korábban kimutatott Reston-törzsekkel.

Arra azonban nincs bizonyíték, hogy a fertőzött sertés húsa, illetve abból készített termékek fogyasztása okozott volna valaha megbetegedést. Az Ebola-vírus a fagyasztást és hűtést túléli, azonban - az ENSZ szakértői szerint - alapos hőkezelés után a hús fogyasztható.

Az Ebola vírusát először 1976-ban, a Kongói Köztársaságban mutatták ki, az eddigi legpusztítóbb járvány 1995-ben, Zairében zajlott.

A vírus fertőzött állatok (gorillák, csimpánzok, majmok), valamint személyek vérével, váladékával, szerveivel, és egyéb testfolyadékaival történő közvetlen érintkezés útján okozhat megbetegedést.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×