eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Vikingek utódai élnek Izlandon

Vikingek leszármazottai lakják a mai Izlandot - bizonyosodott be az eddigi legátfogóbb, egyetlen populációra vonatkozó ősi DNS-vizsgálat során.

Az izlandi deCODE Genetics biotechnológiai cég tudósai 68 ősi csontvázban vizsgálták az anyai ágon öröklődő úgynevezett mitokondriális DNS-t. E kutatás révén megismerhető, hogy milyen változások következtek az elmúlt évezred során az izlandi lakosság génállományában - olvasható a Science Daily című tudományos hírportálon.

A genetikai vizsgálat igazolta az óizlandi sagák hitelességét, ugyanis a mai férfilakosság zöme Skandináviából érkezett, a vikingek leszármazottja.

Ami a nőket illeti, az eredeti populáció zöme Skócia és Írország tengerparti részeiről származik, vagyis azokról a területekről, amelyek 1100 évvel ezelőtt, Izland benépesülésének idején rendszeres elszenvedői voltak a vikingek támadásainak.

A kutatás azt is megmutatta, hogy a jelenkori izlandi lakosság génállománya gyorsan változott az elmúlt évezred során. Ennek következtében az eredeti "ősanyák" kevesebb genetikai hasonlatosságot mutatnak a mai izlandi populációval, viszont több rokon vonást mutatnak a kortárs skót, ír és skandináv lakossággal, ahogy az észak-nyugati és dél-nyugati európaiakkal is.

A jelenség az úgynevezett genetikai sodródással magyarázható. Bármelyik népességben előfordulnak olyanok, akiknek az átlagnál több gyermeke születik, s 35 nemzedék múltán a populációban több leszármazottjuk lesz, mint másoknak. Ennek különös jelentősége van egy kis lélekszámú közösség esetében, ahol az eredeti populációhoz képest a népességen belül csökken a genetikai változatosság.

"A vizsgálat megmutatta, hogyan lehet az ősi DNS segítségével végigkövetni nemcsak egyetlen közösség történetét, hanem arra is alkalmazható, hogy kiderítsük miként rajzottak ki távoli őseink Afrikából, s népesítették be az egész bolygót" - nyilatkozta a kutatással kapcsolatban Kari Stefansson professzor, a deCODE Genetics társalapítója.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×