eur:
389.34
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A pusztító földrengések korszaka következhet

A következő évtizedekben valószínűleg gyakran lesznek földrengések Délkelet-Ázsiában, a pusztítás nagyságrendje pedig hasonló lehet a 2004-eshez.

Az amerikai, indonéz és szingapúri tudósok az Indonéziához tartozó Szumátra szigeténél a korábbi évszázadok koralltelepeinek maradványait vizsgálva megállapították, hogy az elmúlt évszázadokban szabályos mintázatban követték egymást a földrengési ciklusok. Szerintük a 2004-es, több mint 225 ezer embert megölő szökőárat előidéző földrengés egy ilyen ciklus nyitányának tekinthető.

Az akkorihoz hasonló, tenger alatti földrengések a korallzátonyokat a vízszint fölé emelik, ami megváltoztatja a korallpolipok növekedését. A hosszú időn keresztül fennmaradó meszes váz teszi lehetővé a tudósok számára, hogy évszázadokra visszamenőleg vonjanak le következtetéseket.

A szakemberek azt tapasztalták, hogy az elmúlt 700 évben 200 évenként követték egymást aktív rengési periódusok, amelyek néhány évtizedig tartottak. Az első az 1300-as években történt, a második a 16. században, a harmadik pedig 1797-től 1833-ig tartott. A kutatók úgy vélik: a 2004-es rengés egy újabb aktív korszakot vezetett be - a térségben legutóbb 2007 szeptemberében rengett a föld.

Szumátránál két nagyon aktív szeizmikus törésvonal található, ezért gyakoriak a földrengések a térségben.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×