eur:
388.85
usd:
361.41
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Genetikai okai vannak az alkoholizmusnak

Genetikai okai lehetnek az alkoholizmusra való hajlamnak, ráadásul nem is egy gén, hanem egész géncsoport okozhatja ezt. Mindezt azonban fölül tudják írni környezeti összetevők vagy épp a tudatos kontroll és a személyes akarat. Mindenesetre, aki anélkül iszik, hogy bármiféle fizikai hatást érezne magán, az általában nagyobb veszélynek van kitéve.

Már azelőtt ki lehet mutatni, ki hajlamos az alkoholizmusra, hogy kifejlődne nála a fizikai függőség, mivel a tudósok megtalálták a betegség genetikai alapjait. Az eredmények új gyógyszerek kifejlesztésében is a hasznára lehetnek a kutatóknak.

Robert Kennedy Jr., az alkoholizmussal vádolt amerikai politikuscsalád tagja 1997-ben úgy nyilatkozott: úgy érezte, eleve alkoholistának született, függősége nem olyasmi volt, ami kifejlődött, ő nem "vált" alkoholistává, hanem az volt.

Az alkoholizmus nemzedékeken át is öröklődhet, azt azonban nem tudni, hogy ez tényleg genetikai okoknak köszönhető vagy csupán a szocializációnak.

A kutatások szerint az alkoholizmus genetikai alapja az állatoknál is megvan. Az egyik laboratóriumban például van olyan egérfaj, amelyik ha választhat a víz és az alkohol közt, az utóbbit választja. Ez pedig náluk öröklődő szokás, amelyet a gének határoznak meg.

Mindezért azonban nem csupán egy bizonyos gén a felelős, hanem egy egész csoport, amelynek génjei bonyolult módon működnek együtt, de ezt is fölül tudják írni környezeti összetevők vagy épp a tudatos kontroll és a személyes akarat.

Az alkoholizmussal is kapcsolatban áll a 15-ös kromoszóma, amelyet eddig a nikotinfüggőséggel, a kemény dohányzással és így a tüdőrákkal hoztak kapcsolatba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×