eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Autista lehet az esős időszakban született gyerek?

Esős időszakban több autista születik az amerikai kutatók szerint. Azt még nem tudják megmondani, pontosan mi lehet a kapcsolat az eső és a betegség között, de az ok minden bizonnyal közvetett. Ezt a kapcsolatot azonban még bizonyítani kell.

Az egyre gyakoribb esőzésnek köze lehet ahhoz, hogy ma több autista születik - állítják amerikai tudósok, akik a gyermekekre vonatkozó adatokat hasonlították össze a mindenkori időjárással.

Míg korábban kétezerötszáz gyermekből egynél állapítottak meg autizmust, ma már minden százötvenediknél. Ugyanakkor sokan csupán annak tulajdonítják ezt, hogy az orvosok ma könnyebben felismerik a kórt, mint korábban.

A Cornell Egyetem tudósai szerint ettől még lehet más olyan tényező, ami ugyancsak közrejátszott az autisták számának megugrásában. Õk Kalifornia, Oregon és Washington állam 1987 és 1999 között mért évi csapadékát vizsgálták, majd azt, hogy miként nőtt ezen évek alatt az autisták száma.

Az autizmus gyakoribb volt azok között, akik esősebb időszakokban születtek. Ha tényleg van kapcsolat az eső és az autizmus között, akkor az közvetett lehet. Az eső talán olyan vegyi anyagokra van hatással, amelyeknek a kicsik ki vannak téve.

Hozzátették, hogy ha a gyereket házon belül tartják, akkor befolyásolhatja a kisgyerekek fejlődését például az, hogy ki vannak téve a tévékészülék okozta sugárzás, a háztartási vegyszereknek vagy a Nap által termelt D-vitamin hiányának.

Mindez azonban csak hipotézis, feltevés, elmélet, amelyet további kutatásoknak kell megerősíteniük. Az utóbbi időben sok tényezővel hozták összefüggésbe az autizmust, egyes teóriák megdőltek, mások még bizonyításra szorulnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×